Srednjovjekovni viteški turnir na Jankovcu u subotu i nedjelju, 3. i 4. rujna

Jedan od najljepših dijelova UNESCO GEOPARKA Parka prirode Papuk je Park šuma Jankovac, nedaleko od Čačinaca u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje će se i ove godine 3. i 4. rujna održati popularni srednjovjekovni viteški turnir.

Jankovac je u prošlosti bio poznat po proizvodnji stakla, a danas je poznat kao iznimno ugodno izletište kroz koje prolazi 2260 metara duga ‘Grofova poučna staza’, nazvana po grofu Josipu Jankoviću.

Naime, on se 1860. godine preselio s bečkoga dvora u ovaj kraj kako bi uživao u netaknutoj prirodi, a ako se i vi uputite tom stazom, usput ćete vidjeti i izvor Jankovačkog potoka, jezero, polušpilju s mramornim sarkofagom grofa Jankovića, špilju hajduka Maksima Bojanića, slap Skakavac, Planinarski dom, kao i brojne biljke i životinje.

Naravno, sve je to dio papučke čarolije koja će najveći broj ljudi privući prvog vikenda u rujnu, kad u ovaj kraj stižu vitezovi, a svi posjetitelji će moći uživati u sajmu starih obrta, brojnim radionicama, streličarskom turniru, borbi mačevima, dnevnoj opsadi utvrde Klak, kao i u noćnoj opsadi utvrde uz gađanje vatrenim strijelama i kuglama.

Cijena ulaznice za sve posjetitelje je 20 kuna, a moći će se kupiti na informativnim točkama s mjesta odakle kreću autobusi na Jankovac, odnosno u središtu Slatinskog Drenovca te kod spomenika braniteljima koji se nalazi na prijevoju između Velike i Jankovca. Tamo će se moći i ostaviti sva osobna vozila s obzirom da se kod samog Jankovca može parkirati vrlo ograničeni broj automobila.

(www.tz-cacinci.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content