Suze svetog Lovre ove godine posebno spektakularne

Kiša meteora koja se svake godine pojavljuje na nebu sjeverne hemisfere u razdoblju od kraja srpnja do sredine kolovoza, Perzeidi, u hrvatskom je narodu poznata pod nazivom “Suze svetog Lovre”. To je nebeska pojava kada se u kratkom vremenskom periodu može vidjeti veliki broj meteora ili krhotina koji ulaze u Zemljinu atmosferu, čime se na nebu pojave svijetle trake koje podsjećaju na zvijezde padalice.

U slučaju Perzeida, radi se o komadićima 26 kilometara širokog kometa Swift-Tuttle, koji redovito prolazi pored Zemlje.

Zašto Suze svetog Lovre?
Sveti Lovro poznati je mučenik kojega slave katolici, pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Prema legendi, sveti Lovro živio je u 3. stoljeću u Rimu i umro mučeničkom smrću spečen na rešetkama. Navodno je kazao i poznatu rečenicu »Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!«.
Naziv “suze svetog Lovre” za Perzeide, tek je postao popularan prije pola stoljeća, najprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli u pjesmi “10 Agosto” opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Prema napisima znanstvenog portala IFLScience ove godine je ovaj fenomen poseban.

“Ove godine, umjesto da vidimo oko 80 Perzeida na sat, mogli bi ih vidjeti i 150, a možda čak i do 200 u sat vremena” – izjavio je NASA-in stručnjak za meteore Bill Cooke u portalu space.com
Kiša meteora bit će na vrhuncu ovaj petak, 12. kolovoza, ali će se fenomen nastaviti sve do 24. kolovoza. Najbolje bi bilo uživati u pogledu na brojne meteore prije punog mjeseca koji će biti 18. kolovoza. Najbolje se vide ako gledate sa sjeverne hemisfere u smjeru sjevero-istoka nakon 22 sata.

(Izvori: 1., 2. , 3.4., Foto: Ilustracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content