Na današnji dan: 12. rujna

Otkrivena pećina Lascaux
Dječja igra i lutanja mogu također dovesti do senzacionalnih otkrića, kao što se dogodilo na današnji dan 1940. godine kada su četiri francuska klinca šetala s psom po obroncima iznad francuskog Montignaca. Kako to obično biva, pas je bio poduzetan i istraživački nastrojen, pa su klinci pronašli pećinu punu prahistorijskih crteža na zidovima. Najpoznatija svjetska izložba umjetnosti naših dalekih predaka u pećini Lascaux otvorena je za javnost 1948. godine.

Predstavljen prvi integrirani krug
Sve što danas držimo u rukama, a napaja se strujom, ima neku vrstu integriranog kruga u sebi, preciznije čip, mikročip ili neku sličnu varijantu na temu. Od kreditnih kartica preko mobitela do računala, televizora, pa čak i tostera, sve se bazira na tom principu. Sretnik koji nam je to omogućio, i pritom sjajno zaradio na patentu, zove se Jack Kirby i upravo na današnji dan 1958. godine predstavio je svoj izum, prvi funkcionalni integrirani krug.

Leó Szilárd smislio nuklearnu lančanu reakciju
Ideja o nuklearnoj lančanoj reakciji pala je Szilárdu na pamet kad je na današnji dan oblačnog rujanskog jutra za vrijeme Velike depresije 1933. godine čekao da se upali zeleno svjetlo na semaforu u Londonu. Svoju ideju je patentirao, a kasnije je zajedno s Enricom Fermijem dobio i patent za nuklearni reaktor. Szilárd je s Albertom Einsteinom napisao pismo američkom predsjedniku o potrebi pokretanja projekta izrade nuklearne bombe (projekt Manhattan). Razlog zbog kojega su se njih dvojica zauzimali za izradu nuklearnog oružja bila je opasnost da će Hitlerova Njemačka razviti slično oružje prije Saveznika.

Svrgnut etiopski car Haile Selasije
Etiopski car Haile Selasije bio je rodom iz Salomonske dinastije koja je Etiopijom vladala od 13. stoljeća, a koja po predaji potječe od kralja Salomona i kraljice od Sabe. Ime Haile Selasije znači “Snaga Trojstva”, a riječ je o vladarskom imenu cara. Ime pod kojim je rođen bilo je Tafari Makonnen, a kad je dobio plemićku titulu Ras postao je poznat kao Ras Tafari Makonnen. Rastafarijanci, koji su po njemu dobili ime, smatrali su Haile Selasija Mesijom i utjelovljenim bogom. Selasije međutim nije bio rastafarijanac, nego etiopski pravoslavac, što je tradicionalna religija njegove dinastije. Haile Selasije je svrgnut na današnji dan 1974. godine u vojnom puču. Smješten je u pritvor u kojem je i preminuo sljedeće godine.

Preminuo Dragutin Domjanić
1875. godine preminuo je Dragutin Domjanić, hrvatski pjesnik. Dragutin Domjanić rođen je u selu Adamovec u Prigorju, nedaleko Sesveta, u plemenitaškoj obitelji Milivoja i Zorice Domjanić, kao Karlo Milivoj Ivan Franjo Ladislav Domjanić. Pisac je koji je prvi u hrvatskoj književnosti cjelovitije i umjetnički zrelije ostvario melodioznost i ritmičnost kajkavskoga dijalektalnoga izraza. Završivši studij prava, bio je u Zagrebu sudac i vijećnik Banskog stola. Bio je član JAZU i predsjednik Matice hrvatske (1921. – 1926). Prevodio je svjetski poznate liričare Goethea, Heinea,Verlainea itd. U borbi “starih” i “mladih” u okviru hrvatske moderne na strani je “mladih”. Pjevao je o duhovnoj ljubavi, o intimi plemićkih domova, o gospodarskim perivojima, markizama i kavalirima minulih dana. Strahuje od grubosti sadašnjice, žali za svijetom koji odumire, nepovjerljiv je prema novim idejama. Autor je i malo znane marionetne igre “Petrica Kerempuh i spametni osel” u kojoj kritički i satirički opisuje hrvatske intelektualce ’20-ih godina.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content