Na današnji dan: 14. rujna

U Engleskoj uveden gregorijanski kalendar
Gregorijanski kalendar dobio je ime po papi Grguru XIII. i danas je u gotovo svim krajevima svijeta važeći kalendar. Papa je 1582. objavio reformu do tada postojećeg, julijanskog kalendara. Razlika između gregorijanskog i julijanskog je ta što gregorijanski ima 97 prijestupnih u svakih 400, a julijanski 100 godina. U gregorijanski kalendar uvedeno je takozvano Sekularno pravilo da su godine djeljive sa 100 obične, osim ako su djeljive sa 400, u tom su slučaju prijestupne. Danas razlika između ta dva kalendara iznosi 13 dana, a nakon 2100. uvećat će se na 14 dana. Kad je papa Grgur uveo novi kalendar, ubrzo su ga prihvatile sve katoličke zemlje. Protestantske zemlje prihvatile su ga mnogo kasnije, pa su tako Engleska i njezine kolonije na taj kalendar prešle na današnji dan 1752.

Napoleon napao Rusiju
Vojni uspjesi i naglo stečena popularnost učinili su Napoleona I. Bonapartea favoritom političara i narodnih masa koji su željeli stabilnost nakon godina revolucionarne anarhije i nasilja. 1804. proglasio se francuskim carem a njegova vladavina bila je obilježena sukobom s Velikom Britanijom. 1805. u bitci kod Austerlitza porazio je Austriju, 1806. isto je učinio s Pruskom te formalno okončao Sveto Rimsko Carstvo, da bi nakon pobjede nad Rusima sklopio savez s ruskim carom. Uskoro je, međutim došlo do prvih ozbiljnih francuskih poraza. U međuvremenu je Rusija sve teže trpjela ekonomske posljedice sklopljenog sporazuma pa ju je 14. rujna 1812. Napoleon napao s najvećom vojnom silom do tada skupljenom. Pohod se krajem godine pretvorio u katastrofu tijekom koje je izgubljen veći dio Napoleonove Velike Armije.

Na vlast došao Miguel Primo de Rivera
Miguel Primo de Rivera, španjolski diktator, na vlast je došao na današnji dan 1923. Taj general je u Barceloni svrgnuo parlamentarnu vladu i sebe postavio kao diktatora. Otpustio je sve lokalne političare u zemlji i zamijenio ih vojnim oficirima, a raspustio je i Ustav. 1927. donio je pobjedu francusko-španjolskim snagama u Maroku. Napravio je čuda za španjolsku ekonomiju a za njegove vladavine otvorio se metro u Barceloni. Ali sve je to imalo cijenu – njegov režim bio je diktatorski, cenzurirao je medije, marginaliziro intelektualce i potisnuo manjine. Ekonomski boom je splasnuo, narodu je dojadila diktatura, te je Rivera sam odstupio 1930. godine.

Održan prvi MTV Music Awards
Nagrade glazbene televizije MTV (MTV Music Awards) prvi put su održane 14. rujna 1984. godine. Manifestacija je počela kao alternativa nagradama Grammy, ali MTV nagrade uskoro su i same postale važan dio glazbene kulture. Prvu dodjelu su vodili sjajni Bette Midler i Dan Aykroyd. Održavaju se svake godine a nagrađeni dobivaju kipić astronauta na mjesecu, što predstavlja jedan od najranijih vizualnih identiteta MTV-ja.

Rođena Amy Winehouse
1983. godine rođena je Amy Winehouse, britanska pjevačica. Njezin debitantski album, “Frank”, od strane kritike u Velikoj Britaniji bio je vrlo uspješan te nominiran za Mercury Prize. Sljedeći album, “Back to Black”, nominiran je u čak šest kategorija prestižne nagrade Grammy, a osvojio je njih 5 čime je izjednačen rekord najviše osvojenih Grammyja neke pjevačice u jednoj noći. S tim uspjehom Winehouse je postala prva britanska pjevačica koja je osvojila pet Grammyja, uključujući čak tri od četiri “najvažnija”: najbolja nova pjevačica, najbolja snimka godine i najbolja pjesma godine. 14. veljače 2007. osvojila je BRIT nagradu za najbolju britansku pjevačicu, a također je bila nominirana i u kategoriji najboljeg britanskog albuma. Tri je puta osvojila nagradu Ivor Novello: prvu 2004. godine za pjesmu Stronger Than Me, drugu 2007. godine za pjesmu Rehab, a treću 2008. godine za pjesmu Love is a Losing Game. Amy Winehouse umrla je od trovanja alkoholom 23. srpnja 2011. godine. Njezin album “Back to Black” kasnije je postao najprodavaniji album u novom mileniju do danas u Velikoj Britaniji

Preminula Grace Kelly
1982. godine preminula je Grace Patricia Kelly, američka glumica i monegaška princeza. Godine 1956. udala se za monegaškog kneza Rainiera III. Vozeći se prema Monte Carlu, izgubila je kontrolu nad automobilom u jednom zavoju i sletila s ceste. Osim raznih pretpostavki da je princezu ubila mafija kako bi se osvetila zbog kontrole nad kockarnicama u Monte Carlu i drugih financijskih makinacija, spominje se i srčani udar koji ju je pogodio dok je vozila. Godine 1954. dobila je Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu “Provincijalka”.

Preminuo Patrick Swayze
2009. godine preminuo je Patrick Swayze, američki glumac, pjevač i plesač. Pohađao je prestižne američke plesne škole, a majka mu je bila američka koreografkinja Patsy Swayze. Pojavio se u epizodi serije M.A.S.H. 1981. godine, a popularan postaje 1987. godine ulogom u filmu “Prljavi ples”. Od 1975. do smrti bio je oženjen Lisom Niemi. Najpoznatiji njegovi filmovi su “Duh”, “Pakleni val”, “Donnie Darko”, “Crni pas”, “Kuća na putu”, a u nastavku “Prljavog plesa” iz 2004. godine pojavio se u cameo ulozi. Početkom 2008. godine Swayzeu je dijagnosticiran rak gušterače. Unatoč njegovom velikom optimizmu i borbi, rak je metastazirao na jetru te je Swayze preminuo 14. rujna 2009. godine u 58. godini života.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content