Na današnji dan: 16. rujna

Eksplozija u newyorškom Wall Streetu ubila 38 ljudi
Najteži teroristički čin u SAD-u do tog vremena, eksplozija bombe u newyorškom Wall Streetu ubila je 38 ljudi, a ranila još oko 400. Bomba je sadržavala oko 45 kg dinamita i vremenski upaljač. Većina žrtava bili su mladi stenografi, brokeri i glasnici iz okolnih ureda i ulica. Eksplozija se dogodila na današnji dan 1920. godine u podne u najprometnijem dijelu financijske četvrti. Počinitelji nikada nisu pronađeni, ali sumnja se na anarhiste, koji su udarom na Wall Street kao središte burze i banaka vjerojatno željeli izraziti protivljenje kapitalističkom poretku.

Osnovana kompanija General Motors
Na današnji dan 1908. godine osnovana je kompanija General Motors, drugi najveći proizvođač automobila na svijetu (nakon Toyote). U vlasništvu General Motorsa trenutno su marke Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Opel, Vauxhall i Holden. Osnivač General Motorsa bio je William Durant, koji se prije toga bavio proizvodnjom kočija. S vremenom je postao najveći proizvođač kočija u SAD-u, s godišnjom proizvodnjom od preko 100 000 komada. Godine 1904. kupio je automobilsku kompaniju Buick, koja je do tada proizvela samo 37 komada automobila i unio je u nju svoje iskustvo iz industrije kočija. Nakon sudjelovanja na auto showu u New Yorku već je imao narudžbe za 1108 automobila. Ubrzo je pretvorio Buick u vodećeg proizvođača automobila u SAD-u. Godine 1908. osnovao je General Motors kao holding kompaniju za Buick i za druge marke koje je počeo okupljati u svom vlasništvu. Kupio je Cadillac, Oldsmobile i Oakland (kasniji Pontiac), no onda je zapao u krizu zbog prezaduživanja, pa je izbačen iz GM-a. Tada je ušao u posao s Louisom Chevroletom i kroz tu kompaniju uspio je povratiti udio u GM-u. Do danas su se mnoge marke koje je Durant okupio u GM-u ugasile, tako i u nedavno vrijeme Oldsmobile, Pontiac i Hummer.

Osnovana Malezija
Zanimljivo je da je 1963. godine pri osnutku države Malezije u nju kao sastavni dio ušao i Singapur. Ime Malaysia načinjeno je od Malaya s dodatkom slova “si”. Međutim, Singapur je za manje od dvije godine izašao iz Malezije i danas je nezavisna država. Malezija je federacija koja se sastoji od devet sultanata i četiri saveze države kojima su na čelu guverneri. Između devet sultana bira se na petogodišnje razdoblje Vrhovni vladar (kralj).

Na potpisivanje predan Montrealski protokol o ozonu
Na današnji dan 1987. godine predan je na potpisivanje Montrealski protokol o zaštiti ozonskog omotača. U 24 godine, koliko je na snazi, potpisalo ga je 196 zemalja svijeta. Smatra se najuspješnijim međunarodnim dogovorom na području zaštite prirode. Rezultati su prilično ohrabravajući. Smanjila se količina plinova štetnih za ozonski omotač, a postoje i rani znakovi oporavka ozonskog omotača u stratosferi. Pretpostavlja se da će se, u slučaju pridržavanja protokola, ozonski omotač obnoviti do 2050. godine.

Preminula Maria Callas
1977. godine preminula je Maria Callas, operna pjevačica. Studirala je na konzervatoriju u Ateni i ondje debitirala 1938. godine sa samo petanest godina. Kao sopran proslavila se kreacijama glavnih uloga u Verdijevim, Donizzettijevim i Puccinijevim operama. Glasom neobičnog opsega i volumena, te izvanrednom vokalnom tehnikom i sposobnošću da se uživi u različite dramske likove i vokalne stilove, ostvarila je mnoštvo jedinstvenih kreacija i potaknula obnovu mnogih zaboravljenih opera. Znamenita primadona druge polovice 20. stoljeća prvi put je snimala još 1949. godine. Snimke arija iz Bellinijeve “Norme” i “Puritanca” i Wagnerove opere “Tristan i Izolda” najavile su svjetsku zvijezdu, premda je njezina atenska karijera bila stara već deset godina. U tim se godinama dospjela proslaviti i s Beethovenovim “Fideliom” i Puccinijevom “Suor Angelica” (“Sestra Angelika”), pa i ulogama u njemačkoj operi i opereti za ratne okupacije Grčke. Mariu Callas su i obožavali i osporavali, a niti jedan njezin javni ili privatni potez nije prošao neprimjećen. Poznata je po svom citatu: “Prvo ću izgubiti težinu, onda ću izgubiti glas, a onda ću izgubiti Onassisa”.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content