Na današnji dan: 22. rujna

- PROMO -

Objavljen kraj ropstva od strane Abrahama Lincolna
1862. godine američki predsjednik Abraham Lincoln objavio je kraj ropstva u južnim državama SAD, no ropstvo je ukinuto tek nakon građanskog rata (1861.-1865.) amandmanom na Ustav koji je donesen u prosincu 1865. godine. Izbor istaknutog protivnika ropstva na čelo države bio je znak za pobunu robovlasničkom Jugu. Do ožujka 1861. godine sedam je južnih država napustilo Uniju i osnovalo Konfederativne Države Amerike s Jeffersonom Davisom na čelu. U travnju iste godine počinje građanski rat koji završava pobjedom Unije i oslobađanjem crnih robova. Lincoln je za predsjednika izabran i na izborima 1864., a ubijen je godinu dana kasnije u atentatu u kazalištu koji je na njega izvršio glumac sklon Konfederaciji John Wilkes Booth.

Proglašena Francuska Republika
Po francuskom revolucionarnom kalendaru današnji dan 1792. godine uzimao se kao prvi dan prvog mjeseca prve godine po novom brojanju vremena, jer je na taj dan proglašena Francuska Republika. Dogodilo se to odmah sutradan od ukidanja monarhije. Republiku je proglasio žirondinski Konvent, a ona nije imala predsjednika, nego je izvršnu i zakonodavnu vlast vršio sam Konvent kao kolektivno tijelo. Predsjednika Konventa biralo se svaka dva tjedna. Kasnije će biti uvedeni izvršni komiteti Konventa koji će na sebe preuzeti izvršnu vlast. Najpoznatiji je bio Komitet javne sigurnosti, na čelu s Robespierreom, koji će dobiti gotovo diktatorske ovlasti.

Rusija osnovala koloniju na Aljasci
Prvi Europljani koji su 1784. godine došli na Aljasku bili su Rusi. Krzna morskih vidri ulovljenih na Aljasci procijenjena su kao najbolja na svijetu, pa je to potaklo daljnje naseljavanje Aljaske. Rusi su porobili aljaskansko domaće stanovništvo, Aleute i prisilili ih da im love životinje za krzno. Carica Katarina Velika morala je intervenirati i zapovijediti Rusima da pravedno postupaju s Aleutima. Samo ime Aljaska dolazi od aleutske riječi koja znači kopno. Rusi su se s vremenom toliko proširili u Sjevernoj Americi i na Tihom oceanu da su imali jednu tvrđavu čak i u Kaliforniji, te još dvije tvrđave na Havajima. Sjedinjene Američke Države su 1867. kupile Aljasku od Ruskog Carstva za 7.2 milijuna dolara. Današnji ostaci ruske vlasti na Aljasci su upotreba ćirilice i pravoslavna vjera kod dijela stanovništva te ruska prezimena nekih obitelji.

Dogodio se holokaust u Vinici u Ukrajini
Pretpostavlja se da su njemačke okupacijske snage za vrijeme Drugog svjetskog rata pokraj ukrajinskog grada Vinice ubile do 28 tisuća Židova, dakle gotovo čitavu židovsku populaciju tog grada. Jedan se masakr u Vinici dogodio i prije rata, kad je Staljin dao 1941. godine ubiti gotovo 10 tisuća Ukrajinaca. Njemački su okupatori za vrijeme rata iskopali grobove Staljinovih žrtava da bi pokazali svijetu kakav je bio njegov režim. U tu svrhu pozvali su forenzičke stručnjake iz više država, između ostalog i NDH. Nedaleko od Vinice Hitler je smjestio svoj najistočniji stožer, nazvan Führerov glavni stožer Wehrwolf, od kuda je vodio rat na Istočnom bojištu.

Rođen Michael Faraday
1791. godine rođen je Michael Faraday, britanski znanstvenik. Bio je odgovoran za mnoga otkrića na području elektromagnetizma i elektrokemije. Izumio je i prvi oblik naprave koja je kasnije postala poznata kao Bunsenov grijač, i danas neizostavan dio laboratorijske opreme kao izvor topline. Michael Faraday bio je veliki znanstvenik. Neki povjesničari znanosti nazivaju ga velikim eksperimentalistom u povijesti znanosti. U mnogome je bila posljedica njegova utjecaja, da je elektrika postala važan dio tehnike. Fizička jedinica za kapacitet, farad (F) nazvana je u njegovu čast.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

Povezane vijesti

Skip to content