Na današnji dan: 4. rujna

Osnovan Google
Osnivači Googla Larry Page i Sergey Brin upoznali su se na Sveučilištu Stanford, gdje su zajedno bili na poslijediplomskom studiju. Na tom su sveučilištu izradili tražilicu BackRub. Kad se pokazala uspješnom, zaključili su da joj trebaju dati novo ime. Odlučili su se za Google – ime dobiveno od riječi gogool, koja označava broj 10 na stotu potenciju. Još prije nego što su osnovali tvrtku, Andy Bechtolsheim, suosnivač tvrtke Sun (nazvane prema kratici za Stanford University Network), dao im je ček na 100 000 dolara za novu kompaniju. Organizirali su ured u jednoj garaži u Silicijskoj dolini, južno od San Francisca i nedaleko od Sveučilišta Stanford. Na današnji dan prije 13 godina podnijeli su zahtjev za osnivanje svoje tvrtke nazvane Google u saveznoj državi Kalifornija. Prvi im je zaposlenik bio Craig Silverstein, kolega s poslijediplomskog studija na Stanfordu. S postupnim rastom, Google će se kasnije preseliti u Palo Alto, a zatim u Mountain View, gdje mu je i danas sjedište. Svi nabrojani gradovi nalaze se u Silicijskoj dolini i u blizini sveučilišta Stanford. Inače, spomenimo da je to sveučilište osnovao kalifornijski milijuner Leland Stanford i nazvao ga po svom sinu, koji je umro u dobi od 15 godina. Svojoj supruzi je rekao da će tako “djeca Kalifornije biti naša djeca”. Ljudi koji su pohađali Stanford osnovali su i mnoge druge tvrtke u računalnoj industriji osim Googla: Cisco, Hewlett-Packard, PayPal, Symantec itd.

Osnovan Los Angeles
U 18. stoljeću Španjolci su odlučili kolonizirati prostor današnje Kalifornije. Jedan od razloga bilo je i napredovanje Rusa iz Aljaske prema jugu, što je značilo potencijalnu opasnost da to područje prvi koloniziraju Rusi. Španjolci su osnovali niz misija, utvrda (španj. presidio) i gradića (španj. pueblo), pri čemu su veliku ulogu imali franjevački misionari (zato veliki dio gradova u Kaliforniji nosi ime po svecima – San Francisco, San Diego, Santa Barbara). Na mjestu današnjeg Los Angelesa osnovan je pueblo na današnji dan 1781. godine i nazvan El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Angeles de Porciúncula. Kad se to ime skrati na L.A. dobiva se najsažetija kratica na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda. U prijevodu puno ime Los Angelesa znači: Gradić Naše Gospe Kraljice Anđela od Porcijunkule. Porcijunkula je naziv malene crkvice pokraj Assisija koju je volio sv. Franjo Asiški, a i do danas je vrlo štovana među vjernicima. Prvo stanovništvo Los Angelesa činilo je 11 obitelji doseljenika – 11 muškaraca, 11 žena i 22 djece.

Svrgnut “posljednji” rimski car Romul Augustul
Premda se Romula Augustula najčešće uzima za posljednjeg cara Zapadnog Rimskog Carstva, a godinu 476. za završetak tog carstva, u stvarnosti se može nazrijeti i drugačija slika. Naime, Romul Augustul zapravo je bio uzurpator, kojega je na vlast doveo njegov otac i to umjesto dotadašnjeg cara Julija Nepota. Julije se nikada nije odrekao carskog naslova, nego je pobjegao u provinciju Dalmaciju i od tamo vladao nad područjem koje mu je ostalo vjerno. Godine 476. barbarski vojskovođa Odoakar prisilio je Romula Augustula na abdikaciju, tj. na odricanje od carskog naslova. Odoakar sam nije preuzeo carsku titulu, dapače priznao se klijentom Julija Nepota. Dakle, može se reći da je Zapadno Rimsko Carstvo nastavilo postojati i nakon 476. godine. Posljednji car je zapravo bio Julije Nepot, koji je ubijen vjerojatno u Dioklecijanovoj palači 480. godine. Zapadno Rimsko Carstvo, dakle, ugasilo se u Splitu.

Rođen Dado Topić
1949. godine rođen je Dado Topić, hrvatski glazbenik, skladatelj, tekstopisac, aranžer, gitarist i rock pjevač. Glazbom se počinje baviti u srednjoj školi kao član sastava “Đavolji eliksiri”. Kasnije postaje član beogradskog sastava “Korni grupa” ali popularnost stječe sa sastavom “Time”, kojega osniva zajedno s Vladimirom Mihaljekom. Nakon raspada Timea počinje sa svojom samostalnom karijerom koja traje sve do danas. Topić je često putovao po inozemstvu gdje je upoznao mnoge glazbenike od kojih je stekao nova znanja i iskustva, koje je planirao i primijeniti u vlastitom studiju. Upoznaje mnoge članove sastava “Blood Sweat & Tears”, “Bryan Auger & Oblivion Express”, “Weather Report”, te Bryana Adamsa, na čijem koncertu nakon petnaest godina poznanstva nastupa sa sastavom “Dragonfly”. S tim sastavom nastupa već duže vrijeme, uglavnom po koncertima uživo. Zajedno su nastupili i na “Dori 2007.”, koja je održana u Opatiji u kojoj su i osvojili prvo mjesto sa skladbom “Vjerujem u ljubav”, te predstavljali Hrvatsku u svibnju iste godine na Eurosongu u Finskoj. Međutim, skladba “Vjerujem u ljubav” nije se svidjela gledateljima koji su glasovali putem telefona i nije uspjela izboriti završnicu Eurosonga u Helsinkiju.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content