Na današnji dan: 9. rujna

Elvis Presley pojavio se prvi puta na američkoj nacionalnoj televiziji
Neokrunjeni kralj rock ‘n’ rolla, Elvis Presley, prvu ploču snimio je 1954. godine. Njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima “That’s All Right Mama” i “Heartbreak Hotel”. 9. rujna 1956. prvi put se pojavio na američkoj nacionalnoj televiziji u popularnom showu Eda Sullivana. Iste godine započinje i jednako uspješnu filmsku karijeru. Većinom je glumio u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovito postajale hit. U razdoblju od 1957. do 1966. godine Presley se nalazio na listi 10 najkomercijalnijih američkih glumaca. 1977. pada u duboku komu zbog prevelike količine droge i umire. Elvisova smrt potresla je milijune obožavatelja a još za života postao je legenda potukavši sve rekorde: u 20-ak godina objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana.

Izdan album “Imagine” Johna Lennona
Slavni album Imagine još slavnijeg Johna Lennona njegov je drugi i najpopularniji solo album. Izdan je na današnji datum 1971. godine. Naslovna skladba postala je Lennonov znak prepoznatljivosti a napisana je kao molba za mir u svijetu. I danas je jedna od najznačajnijih pjesama ikad napisanih. Odmah po izlasku, kritika je pohvalila album koji je odmah postao broj jedan na svjetskim top listama. 2000. godine Lennonova životna družica Yoko Ono bila je odgovorna za reizdanje slavnog albuma Imagine.

Britanski poštanski ured odaslao prvu poštu zrakoplovom
Ako poštu šaljemo u neku nama daleku zemlju, ona će sigurno putovati zrakom. Koštat će nešto više ali će stići na svoje odredište vrlo brzo. Prva pošta koja je putovala zrakom letjela je u balonu 1785. godine. Baloni su tada postali uobičajeno sredstvo za prijenos pošte, sve do izuma zrakoplova. Na današnji dan 1911. godine Britanski poštanski ured odaslao je prvu poštu zrakoplovom a do dvadesetih godina već su mnoge zemlje koristile još jednu vrijednu prednost aviona.

Dogodila se bitka na Krbavskom polju
Poznati hrvatski poraz na Krbavskom polju dogodio se na današnji dan 1493. godine nedaleko od gradića Udbine. Zanimljivo je da turska vojska, predvođena Jakub-pašom, tada nije bila na ulasku u Hrvatsku, nego je bila na povratku s pljačkaškog pohoda po Štajerskoj i Kranjskoj, sve do Celja i Ptuja. Iz opljačkanih krajeva Turci su sa sobom vodili zarobljenike, no uoči bitke pogubili su sve sposobne za borbu, kako ne bi predstavljali opasnost. Hrvatske jedinice bile su predvođene banom Emerikom Derenčinom i sastojale su se dijelom od pješačkih jedinica, a dijelom od viteške konjice. Hrvatska je vojska bila tako temeljito poražena da je ostalo svega dvije stotine preživjelih od nekoliko tisuća boraca. Pripovijedalo se da su Turci poraženima odsjekli nosove, jer je sultan plaćao nagradu po donesenom nosu. Ban Emerik Derenčin pao je u tursko ropstvo, a sinu su mu navodno pred njegovim očima odsjekli glavu i stavljali je na stol svaki put kad bi jeo.

Okrunjena Marija Stuart
Na današnji dan 1543. godine Marija je je bila stara samo šest dana kad je naslijedila škotsko prijestolje. S petnaest godina udala se za francuskog prijestolonasljednika. Nakon što je on postao francuskim kraljem, Marija je istodobno bila kraljica i Francuske i Škotske. Živjela je na francuskom dvoru kao miljenica, pod zaštitom svojih moćnih ujaka – dvojice kardinala i vojvode od Guisea. Kad joj je umro suprug vratila se u Škotsku i udala za Henrya Stuarta. Iz tog će braka poteći svi kasniji britanski kraljevi iz dinastije Stuart. Budući da je Marija po svojoj baki trebala naslijediti i englesko prijestolje, vladajuća engleska kraljica Elizabeta dala ju je zatvoriti, a zatim i smaknuti. Suvremeni izvještaji govore da su bila potrebna dva udarca sjekirom da joj krvnik odsječe glavu. Naime, prvi udarac nije pogodio vrat nego stražnji dio glave, pa je smrt bila mučenička. Marijin sin James naslijedio je i škotsku i englesku krunu, pa su ta prijestolja sve do danas ujedinjena.
Rođen Goran Višnjić
1972. godine rođen je Goran Višnjić, hrvatski glumac. Kao studenta na drugoj godini akademije zapazio ga je profesor Joško Juvančić i ponudio mu ulogu Hamleta u predstavi koju je postavljao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Višnjić se proslavio tom ulogom. Prije Hitne službe, Višnjić je glumio manje uloge u filmovima Mirotvorac (The Peacemaker), Dobrodošli u Sarajevo (Welcome to Sarajevo) i Practical Magic. 1998. godine pojavio se u Madonninom glazbenom video spotu za pjesmu The Power of Good-Bye, što ga je lansiralo u holivudske filmske vode. Pridružio se ekipi Hitne službe na snimanju šeste sezone (krajem 1999.), a danas (2008.) je njen glavni glumac. Ugovorom je bio vezan za snimanje sve do trinaeste sezone, a daljnje produživanje njegove uloge u seriji nije bilo definirano. U međuvremenu je glumio u filmovima The Deep End, Posljednja volja i Doctor Sleep te posudio glas u animiranom filmu Ledeno doba (Ice age). Nakon toga glumio je i u mini-seriji Spartak (Spartacus) te u hrvatskom filmu i istoimenoj televizijskoj seriji Duga mračna noć. Pojavljuje se i u filmu Elektra, s Jennifer Garner u glavnoj ulozi. Tijekom ljeta 2005., Višnjića se često spominjalo u kontekstu kandidata za igranje uloge Jamesa Bonda u nadolazećem Casino Royal. Poznato je da je prošao audiciju za tu ulogu te završio kao “finalist”, iako je na kraju uloga dodijeljena britanskom glumcu Danielu Craigu.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content