Hrvatska zajednica županija potpisala političku Deklaraciju o regionalnoj politici nakon 2020. godine

Hrvatska zajednica županija članica je Odbora regija koji je savjetodavno tijelo Europske unije te predstavlja europske regionalne i lokalne vlasti. Članovi Odbora iznose svoje mišljenje o zakonodavstvu EU-a koje izravno utječe na regije i gradove, a Zajednicu u ovom mandatu predstavljaju župani Nikola Dobroslavić, Predrag Štromar, Danijel Marušić i Valter Flego.

Hrvatska zajednica županija tijekom svibnja potpisala je Deklaraciju o jakoj obnovljenoj regionalnoj politici za sve regije nakon 2020. godine. Deklaracija je rezultat inicijative regije Donje Austrije te će u utorak 27. rujna u Briselu biti predana predstavnicima Europske komisije i Europskog parlamenta kako bi se ukazalo na stajalište europskih regija o važnosti nastavka financiranja Kohezijske politike i nakon 2020. godine.

U potpisivanje su se uključile brojne regije Njemačke, Italije, Irske, Španjolske i Slovačke, a očekuje se uključivanje svih 28 članica Europske unije. Kohezijska politika jedna je od najvažnijih europskih politika koja je u potpunosti usmjerena na ljude. Ona spaja sve europske regije i pomaže procesu izjednačavanja i smanjivanja ekonomskih različitosti između članica. Zato europske regije smatraju da dodjela bespovratnih sredstava mora ostati glavni financijski instrument za sve regije.

Deklaracija će biti predstavljena na summitu regija te se nakon toga planira i objavljivanje publikacije s primjerima najuspješnijih projekata Kohezijske politike. Svečanom uručivanju Deklaracije će u ime Hrvatske zajednice županija biti nazočna obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak.

(www.hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content