Iz Virovitičkog lista: Čudotvorno djelovanje aloe vere na zdravlje

Legenda o aloe veri
Postoji legenda prema kojoj je aloe vera jednom spasila život Aleksandru Velikom. Tijekom opsade Gaze 330. godine p.n.e. Aleksandar je bio teško ranjen strijelom. Rana se inficirala i užasno ga je boljela. Tijekom putovanja kroz Egipat i Libiju stanje mu se znatno pogoršalo. Na putu prema Perziji je zastao u oazi Siwa. U oazu je stigao i svećenik kojeg je poslao Aristotel, njegov učitelj. Svećenik je sa sobom nosio gel aloe vere s otoka Sokotra. Primjenom te čudotvorne biljke rana je ubrzo potpuno zacijelila.
Legenda dalje kaže kako je Aristotel savjetovao Aleksandru da poduzme ekspediciju i osvoji otok Sokotra u Indijskom oceanu. Otok je u to vrijeme bio rasadnik aloe vere i mogao je osigurati dovoljnu zalihu te čudesne biljke za cijelu njegovu vojsku. Ljudi su tako kasnije vjerovali da je upravo aloe vera učinila vojsku Aleksandra Velikog nepobjedivom.

Dar prirode kroz povijest
Aloe vera je poznata pod različitim imenima, poput čudesna biljka, eliksir mladosti ili dar prirode.
Bila je omiljena biljka ne samo Aleksandra Velikog, nego i mnogih liječnika i poznatih osoba kroz povijest. Kleopatra ju je koristila za hidrataciju kože. Faraoni su je nosili u zagrobni život, a egipatske kraljice smatrale izvorom svoje ljepote.
Kralj Solomon je toliko cijenio tu biljku da ju je čak i sam uzgajao.
Ime biljke potiče od arapske riječi “alloeh”, koja se prevodi kao gorka jer sok koji se nalazi u njezinom lišću ima gorkasti okus.
Iako izgleda kao kaktus, aloe vera pripada porodici ljiljana.
Postoji više od 300 vrsta aloe, ali samo su 4 ljekovite.
Aloe barbadensis miller (inače poznata i kao “prava aloja”) po svojim je ljekovitim svojstvima na vrhu ljestvice. Upravo ta vrsta aloe koristi se u proizvodima za zdravlje i njegu kože.
Druga vrsta aloje koja je poznata po svojim medicinskim svojstvima je Aloe arborescens. U Europi se ta biljka često uzgaja u kućanstvima, za primjenu kod ogrebotina, opekotina, uboda insekata i sunčevih opeklina.
Ljekovita svojstva te biljke u prošlosti su se smatrala tajnom. Danas brojna znanstvena istraživanja potvrđuju njezinu ljekovitost. Istraživanja su pokazala da se tajna krije u njezinom bogatom kemijskom sastavu.
Aloe vera sadrži oko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka: vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, folnu kiselinu, minerale kalcij, kalij, magnezij, željezo, aminokiseline, enzime, saponine itd.

Cijeli članak pročitajte u novom broju Virovitičkog lista…

(Alternativa za Vas)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content