Ministar Tomislav Tolušić obišao novi pogon Fungus Panonie u Donjem Miholjcu

Ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić je u ponedjeljak, 5. rujna, u Donjem Miholjcu obišao novootvoreni pogon za proizvodnju šampinjona Fungus Panonie.

– Svoj razvoj moramo više financirati europskim novcem nego što je bio slučaj do sada. Ovo je još jedan dokaz da smo ovim ritmom do kraja godine sigurno na osam milijardi kuna iz Eufondova – istaknuo je Tolušić dodajući da je od 11.7 milijuna kuna koliko je ukupno vrijedna ova investicija, povrat iz IPARD-a 3.8 milijuna kuna.

Gljivarnik je potpuno automatiziran, a prostire se na 1500m2 proizvodne površine. Proces proizvodnje počinje punjenjem gljivarnika kompostom, a održavanje mikroklime nužne za nesmetan rast šampinjona kontroliraju posebna umrežena računala koja u svakom trenutku tehnologu daju potrebne informacije za postizanje najboljih rezultata u proizvodnji.

– Ovo je prvi gljivarnik u RH koji ima svu potrebnu tehnologiju za dobivanje najboljih šampinjona – istaknuo je direktor proizvodnje Fungus Panonie Siniša Crnčan dodavši kako će u gljivarniku biti zaposleno 15 ljudi, a mjesečna proizvodnja kretat će se na razini od oko 30 tona.

Uz ministra, gljivarnik je obišao i Denis Matijević, predsjednik uprave AgroFructus Grupe koja je preuzela distribuciju šampinjona Fungus Panonia. Inače, u sklopu AgroFructus Grupe nalazi se i tvrtka Marinada Slatina, jedan od najvećih proizvođača pasteriziranog voća i povrća u regiji.

– Agrofructus je od samog početka partner u ovom projektu. Imamo snažne distribucijske kanale kojima možemo pomoći da ovaj vrhunski proizvod nađe put do kupca – istaknuo je Matijević.

(Marina Kresoja)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content