Sanja Bošnjak: Proveli smo stotinjak EU projekata financiranih iz EU fondova u vrijednosti oko 200 milijuna kuna

Sa Sanjom Bošnjak, obnašateljicom dužnosti župana Virovitičko-podravske županije, za Newsletter Hrvatske zajednice županija razgovarali smo o važnosti projekta Panonski drvni centar kompetencija, ulozi razvojne agencije VIDRA pri izradi i provedbi projekata EU te rezultatima revizije Državnog ureda o financijskom poslovanju Županije.

Koje bi projekte u provedbi istaknuli kao projekt najvećeg opsega i važnosti za razvoj Virovitičko-podravske županije?

– Teško je izdvojiti jedan projekt jer su svi posebni i različito doprinose razvoju Virovitičko-podravske županije, od prvog EU projekta pod nazivom DENS kojim su se jačali razvojni kapaciteti i naših poduzetnika ali i djelatnika VIDRE pa do zadnjeg odobrenog projekta iz natječaja kulturne baštine, a koji se odnosi na obnovu dvorca Janković u Suhopolju u svojevrstan Centar za posjetitelje. Upravo na ovom prvom, stvarana je podloga kroz umrežavanje poduzetnika i njihovu edukaciju za klastere za naš Panonski drvni centar kompetencija (PDCK), izgradnja kojeg je gotova. No, sad nam slijedi onaj vrlo važan dio koji se odnosi na uporabu usluga PDCK, korištenje najsuvremenije opreme u stvaranju inovativnih novih proizvoda koji će omogućiti veću konkurentnost naših poduzetnika i svih potencijalnih korisnika usluga centra za čitavo područje Republike Hrvatske i susjedne nam zemlje.
Ukupna vrijednost projekta je nešto malo više od 44,7 milijuna kuna, od kojih je 99% sufinancirano EU sredstvima. U skladu sa praksom razvijenih europskih zemalja, Centar će omogućiti primjenu naprednih tehnoloških dostignuća našim poduzetnicima u razvoju novih proizvoda. Možda je bitno za izdvojiti strojeve kao što je 5 – osni CNC, koji će omogućiti brzu, preciznu i kontroliranu obradu i izradu drvenih elemenata, 3D skener i 3D printer imaju svoju primjenu ne samo u drvno – prerađivačkoj industriji već i u primjerice medicini, metalo – prerađivačkoj te automobilskoj industriji, optički mjerni uređaji za kontrolu kvalitete gotovih proizvoda te uređaj za virtualno kiparenje modela, kao napredna tehnika pri izradi dizajnerskih rješenja i prototipova proizvoda. Profesionalni foto-studio omogućit će našim poduzetnicima snimanje proizvoda kao i izradu kvalitetnih fotografija i ostalih promotivnih materijala i kataloga.
Svakim projektom smo doprinijeli razvoju Županije i napravili svojevrstan iskorak u menadžerskom vođenju regionalne samouprave. Mi smo Županija koja je kupila dva dvorca tj. kuriju i dvorac i dajemo im novi sjaj upravo kroz projekte financirane EU sredstvima, onako kako smo vidjeli da se radi i u samoj EU. Pri tome se naravno vodimo ekonomskom logikom održivosti i isplativosti financiranja takovih projekata. Upravo smo potpisali ugovor za obnovu dvorca Janković u Suhopolju vrijedan oko 40 milijuna kuna, od kojih je bespovratno 33 milijuna kuna. Jednostavno nismo mogli propustiti priliku obnove naše kulturne baštine po uzoru na EU i vrlo smo ponosni na ovaj projekt.

Jeste li zadovoljni brojem apliciranja vaše županije na projekte Europske unije?

– Mi smo s konkretnom prijavom naših projektnih ideja krenuli ozbiljno tek 2009. kada se pojavio prvi prekogranični natječaj na koji smo mogli ozbiljnije prijavljivati naše projekte, odnosno kada je ubrzanim tempom krenula s radom Razvojna agencija VIDRA. Bilo nam je najvažnije stvoriti bazu kvalitetnih stručnjaka u agenciji i županiji, na svaki smo natječaj prijavili puno više projekata svjesni da nećemo moći sve dobiti ali ujedno vrlo radosni za svaki dobiveni projekt. Sada govorimo o brojci od stotinjak projekata financiranih iz EU fondova ukupne vrijednosti oko 200 milijuna kuna.
VIDRA je postala prepoznatljiva agencija za kvalitetnu izradu i provedbu EU projekata na nacionalnom nivou i poželjan projektni partner na svim natječajima. Za mene je VIDRA još uvijek najvažniji projekt Virovitičko-podravske županije jer sve ono što se na čitavom području Županije financira, ima ili je imalo neku poveznicu s VIDROM. Istaknula bih činjenicu kvalitetnog planiranja projekata koje smo pokrenuli prije nekoliko godina kako bismo spremni dočekali Strukturne fondove. U ovom trenutku Virovitičko-podravska županija ima spremno s građevinskim dozvolama i svim studijama projekte za tri inkubatora, tehnološko-inovacijski centar, centar za mliječne proizvode, dva sustava navodnjavanja, dvije škole, a među prvima smo dobili EU sredstva za studentski dom u Virovitici. Sve su to projekti koji služe za jačanje konkurentnosti gospodarstva županije i dugoročno će promijeniti samu ekonomsku sliku županije. VIDRA je prijavila stotinjak projekata za naše poljoprivrednike na natječaje ruralnog razvoja s visokim postotkom prolaznosti i tu je nemjerljiva njihova uloga.

Prema Državnom uredu za reviziju u Županiji nisu utvrđene nepravilnosti i propusti u financiranju iz županijskog proračuna i Županija je dobila bezuvjetno mišljenje revizije. Na koji način se provodi priprema, provedba i ostale aktivnosti projekta za tako dobre rezultate?

– Kombinacijom najkompetentnijih timova iz Županije i VIDRE, a po resorima kamo projekti pripadaju. Uvijek sam inzistirala da Upravni odjeli moraju biti uključeni u provedbu EU projekata iako najveći dio naravno odrade djelatnici VIDRE. Isto tako, Služba za financije je uključena u sve projekte neovisno o kojem se resoru i izvoru financiranja radi. Odgovornim pristupom samih djelatnika kao i naših korisnika jer ne zaboravimo, VIDRA piše i sudjeluje u provedbi EU projekata i naših proračunskih korisnika dok Županija vodi računa o financiranju takvih projekata, stvoreni su kvalitetni razvojni timovi koji iza sebe imaju značajno iskustvo koje je rezultiralo bezuvjetnim mišljenjem Državne revizije o županijskom proračunu za 2015. godinu.

(www.hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content