Na današnji dan: 23. listopada

Sabor proglasio hrvatski jezik službenim
Ivan Kukuljević Sakcinski na posljednjem staleškom zasjedanju Hrvatskog sabora 23. listopada 1847. godine održao je vatreni govor nakon kojeg je Sabor proglasio hrvatski jezik službenim u javnoj uporabi. Pobjeda hrvatskog jezika u predvečerje revolucionarne 1848. bila je plod diplomatske i političke borbe zastupnika u Hrvatskom saboru i u zajedničkome hrvatsko-ugarskom saboru tijekom pola stoljeća.

Potpisan novi ugovor o Panamskom kanalu
Godine 1977. stanovnici Paname odlučili su prihvatiti novi ugovor oko Panamskog kanala kojeg su ispregovarali američki predsjednik Jimmy Carter i panamski vojni časnik Omar Torrijos. SAD su se prema ugovoru obvezale Panami najkasnije 2000. godine vratiti ovlasti upravljanja kanalom što se i dogodilo neposredno prije početka novog tisućljeća.

Počeo prosvjed protiv staljinizma u Budimpešti
Studenti i radnici izašli su na današnji dan 1956. na ulice Budimpešte prosvjedujući protiv staljinizma i sovjetske vojske. Srušili su Staljinov spomenik u središtu grada i time označili početak mađarske revolucije. Nekoliko dana kasnije Sovjeti su tenkovima ušli u grad, uništili ga, ugušili revoluciju, uhitili mađarsko rukovodstvo i na čelno mjesto postavili Janosa Kadara koji je zemljom upravljao sve do 1988. godine.

Organiziran povijesni marš žena za pravo glasa
Na današnji dan 1915. godine 25.000 žena organiziralo je u New Yorku povijesni marš tražeći pravo glasa na izborima.

Dogodio se atentat na Ivu Pukanića
Na današnji dan prije 7 godina dogodio se atentat na Ivu Pukanića. Njega i Niku Franjića, direktora Nacionalovog marketinga ubila je bomba koja je eksplodirala oko 18 sati i 22 minute na parkiralištu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, nedaleko od sjedišta Nacionala. Bomba je eksplodirala kad su namjeravali ući u automobil marke Lexus.

Prva upotreba aviona u vojne svrhe
Zrakoplovi su prvi put upotrijebljeni u vojne svrhe u Talijansko-turskom ratu 1911. godine, i to za izviđanje neprijateljskih položaja. Upotrijebili su ih Talijani. Koristili su više različitih vrsta zrakoplova, a osim izviđanja postupno su ih počeli koristiti i za bombardiranje, te za fotografiranje neprijateljskih položaja.

Rođen Pelé
1940. godine rođen je Edison Arantes do Nascimento, brazilski nogometaš poznatiji pod nadimkom Pelé. S 11 godina uočio ga je umirovljeni brazilski nogometaš Waldemar de Brito, nazvao upravu kluba Santos (Santos Futebol Clube) iz São Pauloa, koji su tada Peléa angažirali za plaću od 6 cruseira. Sa 16 godina Santosov trener ga ubacuje u prvu momčad i već na prvoj utakmici zabija gol. O nadarenom mladiću glasine su se proširile i brazilski izbornik Silvio Pirila ga je pozvao na utakmicu protiv Argentine u Rio de Janeiru. Pelé je odmah osvojio navijače pogotkom i atraktivnim potezima. Te godine Pelé je za Santos dao 58 pogodaka i dobio poziv za Svjetsko prvenstvo 1958. godine u Švedskoj. Tada je imao 17 godina i tako postao najmlađi svjetski prvak u nogometu. Svojom koordinacijom pokreta i brzinom je odskakao od prosjeka; pretrčao bi 100 metara za 11 sekundi, skakao je 650 cm u dalj i 180 cm u vis. U karijeri je postigao preko 1.200 pogodaka, iako su u tu brojku uračunate i prijateljske utakmice, kao i golovi postignuti na služenju vojnoga roka. U ligaškim natjecanjima postigao je ukupno 589 golova u 605 odigranih utakmica.

Preminuo Christian Dior
1957. godine preminuo je Christian Dior, priznat i utjecajan francuski modni dizajner, poznat po jednoj od najpoznatijih modnih kuća u svijetu, koja nosi njegovo ime.Nakon napuštanja škole dobio je novac od oca, s kojim je 1928. godine otvorio malu umjetničku galeriju u kojoj je prodavao umjetnine za ljubitelje Pabla Picassa. Nakon financijskog sloma njegove obitelji koji je rezultirao bankrotom poduzeća njegovog oca, Christian Dior morao je zatvoriti svoju galeriju. Od 1930-ih do 1940-ih radio je sa Robertom Piguetom, a nakon toga je pozvan u vojnu službu. 1942. godine napušta vojsku i pridružuje se modnoj kući Lucien Lelong, gdje su on i Piere Balmain glavni dizajneri. Za vrijeme II. Svijetskog rata, Christian Dior odjeva žene nacističkih oficira i francuskih vojnika. 16. prosinca 1946. godine Dior je osnovao svoju vlastitu modnu kuću u suradnji sa Marcelom Boussacom (prizvođačem pamučnih tkanina). Njegova prva kolekcija prezentirana je rane 1947. godine, a nazvana je Corolle, ali je u svijetu prihvaćen naziv New Look kojeg je kolekciji nadjenula Carmel Snow, urednica časopisa Harper’s Bazaar. Diorov dizajn bio je poletniji od do tad primjenjenih stilova odjevanja koji su dominirali u razdoblju II. svjetskog rata. Bio je majstor kreiranja oblika i silueta, što je on sam obrazložio rekavši: „Dizajnirao sam ženu cvijet.“ U krojeve je umetao kosti, žice i mnogo slojeva tkanina, bazirao ih je na isticanju struka žene. Haljine koje je radio bile su pripijene u struku,a jako odmaknute od linije tijela u bokovima (čime je postizao izgled cvijeća i okrugli oblik odjeće). Rub suknji bio je naglašen, stvarajući lijepu siluetu. New Look doveo je do revolucije ženske haljine i priznanja Pariza kao centra mode nakon II. svjetskog rata.

(www.icv.hr, Foto: Ilsutracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content