Na današnji dan: 24. listopada

Osnovan prvi nogometni klub na svijetu
Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, kako je vole zvati, i sve što je vezano uz 22 igrača koji guraju kožnu loptu terenom tretira se kao vijest. No, ovo što ćemo spomenuti u ovom članku definitivno je vijest, jer je na današnji dan 1857. godine osnovan prvi nogometni klub na svijetu. Čast nosi Sheffield iz istoimenog grada, no ne Sheffield Wednesday, koji se pokazao uspješnijim u modernim vremenima, jer pravi Sheffield trenutno igra u 8. ligi.

Utemeljena poštanska služba Pony Express
Pony Express, poštanska služba koja je postala poznata u kaubojskim filmovima, prva je povezala obje američke obale i omogućila dostavu pisama i poruka u najkraćemo mogućem roku. Prema slavi bi se dalo zaključiti da je postojala dugo vremena, no zapravo je osnovana 1860. godine, a ukinuta je već sljedeće godine. Krivac ukidanju je prvi transkontinentalni telegraf koji je pušten u promet na današnji dan 1861. godine, što je dokrajčilo Pony Express u par mjeseci.

Slom burze na Wall Streetu
Na današnji dan svi brokeri na svijetu idu na posao s knedlom u grlu, jer se upravo 24. listopada 1929. godine dogodio Crni četvrtak, slom burze na Wall Streetu koji je započeo dvanaestogodišnju Veliku depresiju u SAD.

Osnovani ujedinjeni narodi
Nakon Drugog svjetskog rata postalo je jasno da Liga naroda nema prevelikog smisla i da je potrebno osnovati neko tijelo koje će imati snažniji utjecaj na svjetska zbivanja i služiti kao osiguranje protiv budućih mogućih svjetskih ratova. S tom misli na umu, na današnji su dan 1945. godine osnovani Ujedinjeni narodi.

Uslikana prva fotografija Zemlje
Na današnji dan 1946. godine, nedugo poslije Drugog svetskog rata i samo godinu dana nakon što je “Sputnjik” otvorio svemirsku eru, grupa vojnih lica i naučnika iz pustinje u New Mexicu studirala je nešto potpuno novo i divno – prvu sliku Zemlje, onakve kako se vidi iz kosmosa. Nekoliko zrnastih, crno–bijelih fotografija, načinjeno je sa visine od 105 kilmetara filmskom kamerom od 35–milimetara, koja je bila montirana na raketu V–2 lansiranu sa rampe koja je bila podignuta u vojnoj bazi White Sands Missile Range (WSMR). Praveći po jedan frejm svake sekunde i pol, ova kamera je snimala cijelo vrijeme leta, da bi ubrzo nakon dostignutog plafona leta, brzinom od 550 km/h, zajedno sa raketom pala natrag na Zemlju. I kamera i raketa su se razbili, ali film, zaštićen snažnom čeličnom kazetom, ostao je neoštećen.

Preminuo Louis Renault
Osnivač automobilske kompanije Renault umro je na današnji dan 1944. godine pod sumnjivim okolnostima, čekajući suđenje. Naime, u to je doba u nedavno oslobođenoj Francuskoj, protiv njega je pokrenut proces zbog suradnje s Nijemcima. Njegovu kompaniju je zaplijenila i nacionalizirala francuska država. Za života su ga opisivali kao malog Napoleona automobilskog carstva. Dobio je odlikovanje Legije časti za proizvodnju tenka Renault FT-17 u Prvom svjetskom ratu. Radilo se o jednom od najuspješnijih i najrevolucionarnijih tenkova u povijesti. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je desničarski orijentiran. Svog konkurenta Andréa Citroëna navodno je nazivao “malim Židovom”.Suvremeni povjesničari dvoje je li Renault svojevoljno surađivao s Nijemcima ili je bio prisiljen na to da očuva vlast nad tvornicom, koja bi mu inače bila oduzeta. Nakon Drugog svjetskog rata Renault je bila jedina francuska trajno nacionalizirana tvornica. Ostala je u vlasništvu Francuske do 1996., kad je država prodala 80% kompanije. Renaultovi nasljednici nikada nisu dobili pravu odštetu za oduzetu imovinu.

Preminuo Gene Roddenberry
Tvorac Zvjezdanih staza umro je na današnji dan 1991. godine. Zanimljivo je da je on jedan od prvih ljudi na svijetu čiji su posmrtni ostaci bili u svemiru. Naime njegov je pepeo otišao u svemir sa misijom Space Shuttle Columbia STS-52, te još jednom s letjelicom Pegasus XL. Sljedeći dio njegovog pepela namjerava se lansirati u duboki svemir 2012. godine. Zanimljivo je da je prije televizijske karijere Roddeberry bio vojni pilot i da je obavio 89 zračnih misija za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon rata bio je civilni pilot, a zatim se priključio policiji Los Angelesa (kao i njegov otac koji je bio policajac). Za vrijeme rada u policiji počeo je pisati televizijske scenarije, od čega je kasnije napravio sjajnu karijeru.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content