Održan stručni skup „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

Danas je, u HGK – Županijskoj komori Virovitica, u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a u suradnji sa HGK i Županijskom komorom Virovitica, održan stručni skup: „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“, na kojem su prisustvovali predstavnici gospodarskih subjekata, insitucija i udruga s područja Virovitičko-podravske županije.

Cilj je skupa bio pojasniti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz primjere dobre prakse i pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju.

Uvodno je govorio Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK, koji je naglasio da su još uvijek prisutne predrasude da zdravi mogi napraviti sve, a osobe s invaliditetom ništa, što je netočno.

Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom je istakla da je u Republici Hrvatskoj, 12% osoba s invaliditetom, od ukupnog broja stanovnika, 250.000 je u radno aktivnoj dobi, 17.000 ih je zaposleno, a 6.800 ih je u registru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Navela je da su među osobama s invaliditetom, nama bliske osobe, članovi naših obitelji, sugrađani, a uz dinamično življenje, današnji način života i rada, sa specifičnim zahtjevima pojedinih radnih mjesta, svakom se može desiti da nenadano postane osoba s invaliditetom. Zbog toga moramo imati senzibilitet za osobe s invaliditetom, a Republika Hrvatska nastoji poticajnim mjerama, doprinjeti zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Mira Pekeč Knežević prezentirala je i projekt Instituta za razvoj tržišta rada, kojim se potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom, čime se povećava konkurentnost tvrtke.

Željko Skelin iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom govorio je o poticajima, nagradama i utvrđivanjem kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Jasna Gašparović iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb predstavila je usluge Centra, proces i metode profesionalne rehabilitacije. Krešimir Rožman, stručnjak za radno pravo, govorio je o problematici pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom. Marijana Grgin iz Hrvatskog zavoda za zapošljavnje govorila je o aktivnostima koje provodi HZZ, te iskustvima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Ana Jakovina iz Financijske agencije – FINA, upoznala je sudionike skupa sa primjerom dobre prakse i iskustvima integracije osoba s invaliditetom u Financijskoj agenciji, koja zapošljava velik broj osoba s invaliditetom.

Blaženka Bajan iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Virovitica je naglasila da su u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na području Virovitičko-podravske županije evidentirane ukupno 64 osobe s invaliditetom, od čega ih je 52 sa srednjom stručnom spremom. Od toga, 41 osoba čeka posao od 1 do 8 godina, a u 2016. godini, zaposleno je ukupno 17 osoba s invaliditetom. Osobito je istakla izuzetno dobru suradnju sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Prisutni predstavnici gospodarskih subjekata postavili su niz pitanja, na koja su dobili adekvatne odgovore, a dali su i prijedloge u cilju učinkovitijeg zapošljavanja osoba s invaliditetom. (hgk žk virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content