OPREZ: Čuvajte se prevaranata, “policajaca u civilu”, najviše varaju starije građane

Jučer, 19. listopada, u podnevnim satima u naselju Milanovac, općina Crnac, nepoznati počinitelj, počinio je kazneno djelo prijevare nad starijom osobom. Naime, istoga dana u vremenu od 12.30 do 13 sati, 86 – godišnjaka je putem telefona nazvala muška osoba koja se predstavila kao policija i rekla mu da je policija pronašla određenu svotu novca, te da pripremi novac i da će do njega radi fotografiranja i provjere otisaka na novčanicama doći policajac u civilu.

U međuvremenu dok je trajao telefonski razgovor starijem muškarcu je na ulazna vrata pristigla nepoznata muška osoba u civilnoj odjeći, koji je starijem muškarcu rekao da je došao po predhodnom dogovoru s njegovim kolegom, radi pregleda i fotografiranja novca. Starija osoba je nepoznatom muškarcu donijela više tisuća kuna, nakon čega mu je nepoznati muškarac odvlačio pozornost raznim upitima i traženjem osobne iskaznice, a dok je stariji muškarac tražio dokumente, nepoznati muškarac je sa stola uzeo novce, te se udaljio iz kuće. Zaprimljena je kaznena prijava.

U proteklih nekoliko godina, kako na području Republike Hrvatske, tako i na području Županije virovitičko – podravske, pojavljuju se sve učestalije i raznovrsnije prijevare i krađe nad starijim osobama.

PU virovitičko-podravska je u više navrata putem pisanih priopćenja prema medijima, kao i javnim nastupom preko radija, upozoravala građane da ne nasjedaju na razne trikove prevaranata, koji raznim prijevarnim načinima i dosjetkama, kradu ili uzimaju novac građanima, većinom starije životne dobi.

Shodno tome, tijekom protekle 2014. godine, izrađeni su plakati i letci, koji su podijeljeni starijim osobama diljem Županije virovitičko – podravske, kako bi bili što bolje informirani o vrstama prijevara, koje upotrebljavaju prevaranti kada im dođu na kućni prag ili im nazovu telefonom.

Svejedno ima i onih građana do kojih ta upozorenja nisu došla pa stoga ponavljamo:

KAKO SE ZAŠTITI OD SVE VEĆEG BROJA RAZNIH PREVARANATA:

Ne pristanite na nagovaranja raznih osoba putem telefona ili osobno, kako će vam oni u ime neke tvrtke, oprostiti Vaš novčani dug do 10.000,00 kuna u zamjenu za trenutnu isplatu njima na ruke.

Mogući oprosti dugovanja, ako do njih dođe, neće se provoditi na kućnim pragovima, već će građani biti pozivani u razne ustanove, gdje će se to provoditi na drugačiji način.

Ne vjerujte osobama, koje vam dođu ispred kuće ili stana i predstavljaju se kao djelatnici raznih tvrtki npr. HEP-a, banke, djelatnici za legalizaciju i slično, koji će od vas na licu mjesta tražiti novac da bi Vam učinili nekakvu uslugu, jer djelatnici banaka bi svoje klijente pozvali u banku, a ne novce provjeravali u vašoj kući!

Takove osobe ne puštajte u svoje domove, a da se prethodno i pouzdano ne uvjerite o kome je riječ, jer oni su vjerojatno došli s namjerom da vas prevare!

Ukoliko se predstavi kao službena osoba, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!

Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), ili „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku da budete prevareni!

Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!

Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!

Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192! (policija.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content