Svjetlana Dupan o Ugandi povodom Međunarodnog dana zaštite životinja

Svake godine 4. listopada obilježava se Međunarodni dan zaštite životinja te su tom prigodom u Osnovnu školu Eugena Kumičića pozvali knjižničarku Svjetlanu Dupan iz Industrijsko-obrtničke škole iz Slatine da im predstavi svoje posljednje putovanje u Ugandu, a u svrhu korelacijsko-integracijskog pristupa nastavnih predmeta biologije, geografije i informacijske pismenosti učenika osmih razreda povezane s temom gorila i čimpanza te obilježjima afričke zemlje Ugande.

2

U ovom zanimljivom izlaganju učenici su se upoznali s geografskim položajem i obilježjima Ugande kao i s florom i faunom te zemlje s naglaskom na gorile i čimpanze koje žive u nacionalnim parkovima te su samim time i zaštićene od krivolova i istrebljivanja. Porazna je činjenica da se te životinje kojih je u prošlosti bilo mnogo na afričkom kontinentu sada bore za opstanak te ih je sveukupno devetstotinjak.

Knjižničarka Dupan je isto tako predstavila život tamošnjeg stanovništva, s posebnim naglaskom na školovanje djece i prostore škola koje su za naše prilike nezamislive.

(www.icv.hr; ms)