Virovitički Virkom na sve moguće načine odlučio stati na kraj gubicima u sustavima vodoopskrbe

Brojni Virovitičani s velikom radoznalošću ovih dana promatraju velike valjkaste gromade željeza na virovitičkim ulicama. Naime radi se o mjerno regulacijskim oknima na izgrađenom javnom vodoopskrbnom sustavu Virovitice koja se postavljaju u cilju smanjenju gubitaka u vodoopskrbnom sustavu Virovitice. Virovitički Virkom očito je na sve moguće načine odlučio stati na kraj gubicima u sustavima vodoopskrbe budući da oni direktno utječu na formiranje cijene vode, S druge strane pokazuju razinu organiziranosti, odgovornosti, ali i sposobnosti vodoopskrbnog poduzeća da se na pouzdan način brine o vodoopskrbi područja za koje je zaduženo. Veliki gubici predstavljaju i velike količine nenaplaćene vode pa to utječe i na ekonomsku sliku virovitičke komunalne tvrtke. Stoga kod nas nije rijetkost da se zbog nedostatka novca, umjesto ulaganja u nove tehnologije tek povremeno krpaju dotrajali cjevovodi i ostali neadekvatno održavani objekti. Pojedine vodoopskrbne tvrtke čak su primorane na korištenje dodatnih sredstava iz državnog proračuna ili iz jedinica lokalne uprave i samouprave.

Navedeni radovi se odvijaju u sklopu Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica, a regulacijska okna postavit će se na čak 13 lokacija u gradu, a sve obuhvaća ugradnju dodatne opreme za kontrolu, mjerenje i regulaciju tlaka i protoka u vodoopskrbnom sustavu te opremu za povezivanje na nadzorno upravljački sustav (NUS) na sljedećim lokacijama:

  1. MM 1 – Ulica Kralja P. Krešimira IV uz potok Odženicu
  2. MM 2 – Uz istočni prilaz Zapadnoj obilaznici grada Virovitice
  3. MM 3 – Ulica P. Radića uz potok Odženicu
  4. MM 4 – Ulica N. Tesle
  5. MM 5 – Gradski park
  6. MM 6 – Trg Bana J. Jelačića kod Zagrebačke banke
  7. MM 7. – Trg kralja
  8. MM 8. 1 i 8.2 – Ulica Kralja P. Krešimira IV
  9. MM 9 – Ulica Mihanovića
  10. MM 10 – Ulica ZNG-a kod TVIN-a
  11. MM 11 – Ulica ZNG-a kod RS Metala
  12. MM 12 – Ulica Zlatnog polja
  13. MM 13 – Ulica 30. Svibnja u Milanovcu

Treba napomenuti da se regulacijska okna većinom postavljaju na zelene površine gdje je njihovo postavljanje znatno lakše dok se neka okna (npr. u Ulici 30. svibnja u Milanovcu) zbog nedostatka zelene površine postavljaju ispod ceste što znatno otežava njihovo postavljanje budući se okno mora dobro zaštititi zbog tereta i na taj način njegovo postavljanje zahtjeva i više vremena.  Istodobno je iz praktičnih razloga njihovo postavljanje na nekim lokacijama na kratko vrijeme odgodilo radove na rekonstrukciji nogostupa. (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content