Ministar Tomislav Tolušić najavio potporu hrvatskim pčelarima

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održao je sastanak s predstavnicima sektora pčelarstva koji je organizirala Hrvatska poljoprivredna komora te im obećao zaštitu proizvodnje hrvatskog meda. Sastanku su uz predstavnike Ministarstva i Poljoprivredne komore sudjelovali predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza, predstavnici udruga uzgajivača pčela i predstavnici Hrvatske gospodarske komore.

Predstavnici sektora izvijestili su ministra Tolušića o stanju u sektoru i apelirali na rješavanje poteškoća koje imaju u poslovanju poput financiranja ažuriranja Evidencije pčelara i pčelinjaka te suzbijanja varioze, označavanja podrijetla meda i zaštite proizvođača od konkurencije koja prodaje patvoreni med.
Hrvatski pčelarski savez predstavio je projekt izrade nacionalne staklenke za med čijom bi se upotrebom zaštitili domaći proizvođači i potrošači.
Ministar Tolušić je pohvalio dobru organiziranost pčelara i medara kao i složnost u predlaganju rješenja za poboljšanje ovog sektora.

– Analizirat ćemo poteškoće o kojima ste govorili i zajedno s nadležnim ministarstvima pronaći odgovarajuća rješenja. Apsolutno podržavam ideju izrade jedinstvene nacionalne staklenke za med koja će svakako doprinijeti tome da se hrvatski med učini prepoznatljivim na tržištu -izjavio je ministar Tolušić na kraju sastanka.
Ministar je nakon sastanka s pčelarima uputio Vladi RH prijedlog za donošenje Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine.

(20minuta.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content