Chia sjemenke – superhrana modernog doba

Chia sjemenke (lat. Salvia hispanica) plod su biljke iz porodice metvice koja raste u Meksiku i Gvatemali.
Povijest nam kazuje da je chia bila izuzetno važna biljka u aztečkoj civilizaciji. I nakon nje chia je ostala u upotrebi u toj regiji, ali je ostatak svijeta nije poznavao sve do prije četvrt stoljeća. Tada ju je istraživač Wayne Coates počeo proučavati kao mogući usjev za poljoprivrednike na sjeveru Argentine. Coates je započeo uzgoj chia sjemenki 1991. godine, postavši zagovornik primjene tih sitnih sjemenki u kulinarstvu i alternativnoj medicini.

Nevjerojatna nutritivna vrijednost
Ove sićušne sjemenke, bijele ili tamnosmeđe do crne boje, imaju visoku prehrambenu vrijednost. Tijelo opskrbljuju proteinima, vitaminima A, B, E i D i mineralima kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom. Osim toga, odličan su izvor vlakana – balastnih tvari koje pospješuju probavu.
Chia sjemenke imaju:
osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa
šest puta više kalcija od mlijeka
triput više željeza od špinata
petnaest puta više magnezija od brokule
šest puta više bjelančevina od graha
četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka

Chia sjemenke imaju brojne prednosti pred lanom, “suparnikom” među izvorima omega-3 masnih kiselina.
Dok je lan nužno usitnjavati radi optimalnih učinaka, chia sjemenke u svakom obliku imaju jednako visoku prehrambenu vrijednost. Dobra strana ovih sjemenki je i mogućnost da budu dugo uskladištene bez gubitka svojstava.

Široko djelovanje na zdravlje
Chia sjemenke imaju vrlo pozitivno djelovanje na organizam – tijelu osiguravaju energiju, pomažu probavi i snižavaju kolesterol, no to nije sve.
Pomažu kod dijabetesa. Chia je potencijalni prirodni lijek za dijabetes tipa 2, koji se istražuje u mnogim laboratorijima svijeta. Želatinasta ovojnica koju sjemenka chije razvije u doticaju s tekućinom može spriječiti naglo povećanje glukoze u krvi.
Poboljšavaju zdravlje krvnih žila. Dokazano je da sjemenke chije podižu “dobri kolesterol“ (HDL), a snizuju “loši kolesterol“ (LDL) i trigliceride.
Štite probavu i čiste crijeva. Samo jedna porcija (3 čajne žlice ili oko 30 grama) sjemenki chije sadrži 11 grama vlakana – trećinu preporučene dnevne doze za odrasle. Dodavanje chije u prehranu jednostavan je način reguliranja probave. Velik udio vlakana omogućuje tim sjemenkama da na blag i prirodan način čiste crijeva i poboljšavaju apsorpciju hrane.
Snabdijevaju zalihama omege-3. Sjemenke chije pune su omega-3 masnih kiselina (gotovo 5 grama po porciji). Ove masne kiseline važne su za zdravlje mozga i zglobova. Organizam ih može puno lakše apsorbirati nego sjemenke lana.
Jačaju zube i kosti. Porcija sjemenki chije sadrži 18 posto preporučene dnevne doze kalcija. Konzumacijom chije čuvamo zdravlje zubi i kostiju te sprečavamo osteoporozu.
Opskrbljuju kvalitetnim bjelančevinama. Sjemenke chije izvrstan su izvor bjelančevina za vegetarijance i ne sadrže kolesterol. Jedna porcija ovih super sjemenki ima 4,4 grama proteina, blizu deset posto preporučene dnevne doze.
Poboljšavaju san. U sjemenkama chije nalazi se triptofan – poznata aminokiselina koja poboljšava san, pomaže u reguliranju apetita i podiže raspoloženje.
Potpomažu mršavljenju. Zbog visokog udjela vlakana i proteina, kao i vrijednih nutrijenata chia sjemenke posebno se preporučuju osobama koje žele smršavjeti. Ubrzavaju apsorpciju hrane i razgradnju masnoća u organizmu, te daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks.

chia-sjemenke

Kako koristiti chia sjemenke u prehrani
Budući da su bez okusa, sjemenke neće utjecati na okus vaše hrane, što ih čini pogodnima za dodavanje brojnim jelima. Možete ih cijele posipati po salatama, tostu, desertu, jogurtu ili ih samljevene dodavati frapeima.
Možete ih dodati u tijesto tijekom pripreme kruha, kolača i peciva.
Od ovih sjemenki pravi se i bezglutensko brašno koje možete koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna.
Chia se koristi i kao zamjena za jaja i za zgušnjavanje juha.
Prije korištenja chia sjemenki preporučuje se natopiti ih u vodi ili nekoj drugoj tekućini najmanje 10 minuta (može i preko noći).
Po mogućnosti chia sjemenke uvijek dodajte na kraju kuhanja jer termičkom obradom gube dio svojih hranjivih tvari.
Domaća maska za lice od chia sjemenki i meda
Pomladite, osvježite i nahranite svoju kožu vrhunskim prirodnim sastojcima – medom i chia sjemenkama.
Usto što ove namirnice pomažu vašem organizmu iznutra, jednako su djelotvorne i za vanjsku primjenu. Tako pomažu i najvećem organu na tijelu – vašoj koži.
Izradite domaću masku koja će koži podariti sjaj, čistoću i prirodnu njegu.
Hranjiva maska, za koju vam je potrebno samo desetak minuta pripreme, kožu čisti od mrtvih stanica i nečistoća, smanjuje crvenilo, ublažava upale, prištiće i akne.
Djelotvorna je i kod psorijaze te jako oštećene kože ili ožiljaka, budući da ubrzava zacjeljivanje.

Sastojci:

  • 2 čajne žlice meda
  • 2 dcl mlake vode
  • 1 čajna žlica chia sjemenki

Priprema:
Pomiješajte med i mlaku vodu te im dodajte chia sjemenke, neprestano miješajući. Ostavite smjesu 5 minuta da odstoji i da sjemenke nabubre. Nakon pet minuta još jednom dobro promiješajte sve sastojke.
Dio smjese, otprilike za 1 čajnu žlicu, nanesite na dlanove i nježno umasirajte na očišćeno lice.
Masku ostavite na licu oko 5 minuta, a potom isperite mlakom vodom.
Kombinacija meda, vode i chia sjemenki bogata je omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima koji će vašoj koži podariti sjaj, čistoću i prirodnu njegu.

Započnite dan zdravim energetskim pudingom od chia sjemenki
Chia sjemenke su superhrana koja će obogatiti vaše slastice – smoothieje, frapee, pudinge i kreme.
Sadrže značajne količine kalcija, fosfora, kalija, cinka, bakra i mangana.
Kao dodatak u slasticama pomoći će vam osigurati energiju, smanjiti bolove u zglobovima, prevenirati stvaranje krvnih ugrušaka, normalizirati šećer u krvi, regulirati tlak i poboljšati probavu.
Chia sjemenke imaju blagi okus po orašastim plodovima.

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • ½ šalice chia sjemenki
  • 2 šalice bademovog mlijeka
  • 2 jušne žlice maslaca od badema
  • 1 jušna žlica sirovog kakaa u prahu
  • 1-2 čajne žlice meda ili nekog drugog prirodnog zaslađivača
  • 2 jušne žlice drobljenih zrna kakaa

Priprema:
Izmiksajte bademovo mlijeko i jednu bananu.
Mješavinu bademovog mlijeka i banane ulijte u dvije manje posude (u jednakim količinama).
U jednu posudu dodajte 2 žlice maslaca od badema i med (po želji), a u drugu dodajte kakao u prahu i med (po želji). Miksajte posebno svaki sadržaj.
U obje posude dodajte po 3 žlice chia sjemenki i dobro promiješajte.
Stavite u hladnjak na najmanje 6 sati (najbolje preko noći).

Idući dan izvadite posude iz hladnjaka. Narežite bananu na kolutiće. Servirajte u dvije čaše tako što ćete naizmjenično složiti slojeve: tamniji – svjetliji – tamniji sloj. Narezanu bananu rasporedite po vrhu pudinga i posipajte drobljenim zrncima kakaa.

(alternativa-za-vas.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content