FOTO: Iza nas je turbulentna meteorološka godina

Prema riječima našeg meteorologa Kristijana Paljara, iza nas je turbulentna 2016. godina što se vremena tiče. Krenimo redom…

Početkom siječnja 2016. godine zahvatila nas je snježna ciklona koja je 7. siječnja na području VPŽ donijela prvi obilniji snježni pokrivač 10-30 cm snijega. Temperature zraka također su bile niže u odnosu na višegodišnje prosječne vrijednosti. Ali samo u prvoj polovici mjeseca. Na kraju smo siječanj obilježili i okarakterizirali kao topliji i kišovitiji.

snijeg gradski park viroviticaTijekom veljače izostalo je snježno lopatanje. Ipak kiše i iznadprosječne topline je bilo. Pozitivno mjesečno odstupanje iznosilo je +5.5°C, ujedno je mjesec veljača imao najveće pozitivno odstupanje tijekom 2016. godine.

Ožujak je obilježio jedan „val“ snijega ali i prve proljetne obilnije kiše. Osobito tijekom 3. i 4. ožujka kada je palo 44 mm kiše na području Virovitice. Viši predjeli VPŽ (iznad 400m) dobili su 10-40 cm snijega. Krajem ožujka obilježila je izražena južina i temperature zraka koje su mjestimice rasle iznad +25°C.

jankovac snijegZahvaljujući početku i sredini mjeseca temperature zraka nisu odlazile u značajnije pozitivno temperaturno odstupanje. Ožujak smo na kraju obilježili i okarakterizirali kao neznatno topliji i kišovitiji.

Proljetna iznadprosječna toplina obilježila je travanj. Temperature zraka sredinom travnja približavale su se +30°C. Zahvaljujući iznadprosječno visokim temperaturama zraka vegetacija je krenula s bujanjem. Polako smo „krenuli“ s upozorenjima o štetnosti ultraljubičastog zračenja (UV-indeks).

Kraj travnja obilježio je nagli pad temperature zraka snijeg u višim predjelima VPŽ, te mraz u većem dijelu VPŽ uz štete na poljoprivrednim i voćarskim kulturama. Temperature zraka mjestimice su se spuštale tijekom jutra na -5°C. Travanj smo obilježili i okarakterizirali kao topliji i sušniji.

cvijece vtcSvibanj je temperaturama zraka i oborinama okarakteriziran kao prosječan mjesec. Rijetko se i temperature zraka i oborine svrstavaju u kategoriju normalno/ili prosječno. Svakodnevno smo upozoravali o u visokim koncentracijama peluda u zraku.

Lipanj, srpanj i kolovoz obilježili su izraženiji grmljavinski pljuskovi. Pojava tuče te obilnije količine kiše u kratkom vremenskom periodu bila je lokalnog karaktera. Tijekom srpnja 16. i 17. srpnja u većem dijelu VPŽ pala je obilnija kiša 40 do 120 mm u svega 48h što je izazvalo poplave u istočnim predjelima VPŽ te u podnožju Papuka.

oluja viroviticaVišegodišnji prosjek (1961.-1990.) oborina tijekom srpnja iznosi oko 87,2 mm oborine. Vrhunac ljetne žege imali smo sredinom srpnja, 12. srpnja kada smo u hladu meteorološkog zaklona mjerili +35.3°C. Nije iz goreg spomenuti grmljavinske oluje koje su bile česta pojava.

Meni najzanimljiviji ljetni lov na grmljavinsko nevrijeme bio je 5. kolovoza. Tijekom večeri zahvatilo nas je izraženo grmljavinsko nevrijeme. Od 21:30h do 23:00h na području VPŽ detektirano je oko 5500 munja.

MG 1857Sredinom kolovoza 12. kolovoza tijekom jutra temperature zraka su se naglo spustile na svega +7°C. Ipak pad temperature nije dugo trajao. Lipanj i srpanj u odnosu na kolovoz okarakterizirati ćemo kao osjetno topliji mjeseci.

Ljeto 2016. oborinama ćemo svrstati kao prosječno kišno, uz temperature zraka više /toplije u odnosu na višegodišnji prosjek.

Jesen nam je započela kišno…

Izmjenu iznadprosječno visokih temperatura zraka prekidali su frontalni sustavi i ciklone osobito tijekom listopada. Prvi snijeg u studenom pao je u višim predjelima VPŽ ponegdje prolazno i u nižim u prvoj dekadi studenog. Morao sam se osobno sam uvjeriti i dočekati padanje snijega na Jankovcu.

Jesen 2016. oborinama ćemo svrstati kao prosječno kišno, uz temperature zraka koje su se kretale u granicama višegodišnjih prosječnih vrijednosti.

Prosinac je obilježila dominacija anticiklone. Zahvaljujući njoj imali smo čestu i dugotrajnu sumaglicu ili magli koja se zadržavala veći dio dana.

jankovac snijeg 2016Krajem mjeseca na području VPŽ palo je skromnih 5 mm kiše a u višim predjelima VPŽ do 10 cm snijega. Temperature zraka nakon listopada također su bile niže u odnosu na višegodišnji prosjek.

Što nam donosi nova godina…ostaje vidjeti :)  (www.icv.hr, Kristijan Paljar, foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content