Hoćemo li imati “bijeli Božić” nakon 9 godina?

Prema rječima našeg meteorologa još uvijek postoji nada za “bijeli Božić”. Donosimo njegov izvještaj i najavu…

Kako bi vam „dočarao“ kako je u prosincu teško biti „poglavica munja i gromova, vremenski vrač ili meteorolog“ ovisno kako već zovete meteorologe, pogledajte današnji izlaz jednog od numeričkih prognostičkih izlaza.

Izlazni GFS numerički prognostički izlaz (Global Forecast System).

Što je GFS?

GFS (Global Forecast System) je globalni prognostički model kojeg razvija američka NOAA za nacionalnu meteo službu NWS, a koriste ga i brojne druge meteorološke službe u svijetu. GFS se izvodi svakih 6 sati (00, 06, 12 i 18 UTC) i pruža prognoze atmosferskih varijabli na 26 vertikalnih razina u horizontalnoj rezoluciji 0.5 stupnjeva. Portal Windguru preciznije navodi da su za prva 84 sata izračuni u rezoluciji približno 55km, zatim oko 80km za period od 3.5 do 7.5 dana (180h), te razlučivosti 110km za ostale sate i dane do 16 dana unaprijed.

paljar izlaz bozicGEFS meteogram koji možete vidjeti pokazuje – temperature zraka na 2 metra visine, 850hPa (1450-1500 metara) i 500hPa ( oko 5660 metara). oborine i tlaka zraka (hPa) sljedećih 16 dana.

Na dijagramu je prikazano 20 verzija Ensemble GFS prognoze koja je pokrenuta u 06UTC. Nakon 6, 7 dana izgubi se pouzdanost (rasprše se krivulje), što znači da se prognoza više ne slaže ni sama sa sobom o tome što će biti. Prognoza oborina koristi prognoze startane u posljednja 4 termina (svakih 6h), dakle ukupno 80 računanja numeričkog prognostičkog modela.

Eto sad i sami možete vidjeti izlaze numeričkog prognostičkog modela GFS idućih 16 dana (za Badnjak i Božić).

Sve je li, la.

Iz iskustva mogu reći da za Božićnu bjelinu nade još ima. Ako ne snježne bjeline, one od mraza vrlo vjerojatno da. Velika je vjerojatnost hladnijeg vremenskog perioda, pogodnog za oborine u obliku snijega. Kad smo kod oborina, trenutni prognostički izlazi nisu baš naklonjeni trenutno ciklonama i frontama. Velika je vjerojatnost anticiklone (polja povišenog tlaka zraka) koji bi mogao ponovno utjecati na cjelodnevnu magli ili sumaglicu.

Pričekajmo još malo do pouzdanijeg izlaza numeričkog prognostičkog modela GFS, ali i ostalih. (www.icv.hr; kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content