Igor Andrović: Porezna reforma će biti pozitivna iz perspektive mikro i malih poduzetnika

Radna skupina za gospodarstvo Hrvatske zajednice županija održala je sjednicu s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. U ime radne skupine Igor Andrović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije i voditelj navedene radne skupine, uvodno se obratio državnim tajnicima Nataši Mikuš Žigman i Mariju Antoniću.

Odlučili smo održati sastanak u Ministarstvu kako bi vas upoznali sa svime onim čime se bavimo kao radna skupina, te vas pozvali na suradnju s obzirom na to da mi skupljamo informacije s terena i najbolje znamo s kojima se problemima gospodarstvenici najčešće susreću – objasnio je voditelj radne skupine za gospodarstvo Hrvatske zajednice županija Igor Andrović.

Prva točka dnevnog reda bila je rasprava o poreznoj reformi, odnosno članovi radne skupine željeli su dobiti informacije od predstavnika Ministarstva kako će se ista odraziti na poduzetnike, gospodarstvenike i poljoprivrednike, a sukladno s time i na jedinice lokalne i regionalne samouprave. Voditelj radne skupine Igor Andrović je istaknuo kako je ova porezna reforma pozitivna gleda li se iz perspektive mikro i malih poduzetnika koji će od 1. siječnja plaćati manji porez na dobit. S druge strane, istaknuta je zabrinutost zbog povećanja poreza za usluge u turizmu koji je s 13 povećan na 25 posto.

 

Državni tajnik Antonić je objasnio kako se kod porezne reforme radi o cjelovitom paketu te su napravljene određene situacije koje pokazuju kako će se porezna reforma odraziti pozitivno, čak i u slučaju rasta PDV-a u turističkom sektoru.

androvic1 e1481743485275

Kako bi se poduzetnicima olakšalo poslovanje, Ministarstvo je pripremilo natječaje koje je prisutnima na jučerašnjem sastanku predstavila državna tajnica Žigman. Javni poziv koji je trenutno otvoren i na koji jedinice lokalne samouprave mogu aplicirati jest onaj usmjeren razvoju poslovne infrastrukture unutar postojećih poslovnih zona. Što se tiče 2017. godine, javni pozivi koji će biti raspisani u prvoj polovici godine su natječaji za potporne institucije, odnosno savjetodavne usluge u iznosu od 23 milijuna kuna, zatim za internacionalizaciju poslovanja u iznosu od 38 milijuna kuna te za certifikaciju poduzetnika u iznosu od 38 milijuna kuna. U drugoj polovici sljedeće godine moći će se aplicirati za drugu fazu turističke infrastrukture, uvođenje informacijske i komunikacijske tehnologije te za poticaje za novoosnovana poduzeća.

Radimo na tome da se smanje administrativni tereti prema gospodarstvenicima te pojednostave postupci kako bi se ubrzao proces prijave i sklapanja ugovora – istaknula je državna tajnica.

U nastavku sastanka članovi radne skupine su državne tajnike izvijestili o problemima s kojima se susreću, a koji se, među ostalim, tiču izvještavanja županija o kreditiranju poduzetnika, jasnijeg definiranja uloge poduzetničkih inkubatora, padanja procedura zbog nekoliko lipa duga, prijedloga da županije zaprimaju primjedbe potrošača, itd.

Predstavnici Ministarstva zahvalili su članovima radne skupine, dodali kako očekuju suradnju te ih pozvali da im upute sve primjedbe kako bi problemi bili riješeni u što kraćem roku. (www.hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content