„Mir i dobro“ – Oprezno s petardama i raketama

15. prosinca, započela je operativna akcija „Mir i dobro“, koja se svake godine provodi na nivou Ministarstva unutarnjih poslova u vrijeme Božićnih i Novogodišnjih blagdana. Nadolazeći blagdani donose puno radosti i veselja svim uzrastima, a naročito ljudima mlađe životne dobi, koji svoje veselje iskazuju paljenjem pirotehnike i pucanjem iz vatrenog oružja ne samo za vrijeme dočeka Božića i Nove godine nego i u danima kada to ne bi trebali ili smjeli činiti.

Svake godine na nivou Republike Hrvatske, uporaba pirotehnike svih vrsta petardi, raketa, kao i zabranjenih eksplozivnih sredstava, naprava i oružja, donosi nove žrtve s težim ili lakšim ozljedama.

Na području PU virovitičko-podravske su tijekom protekle 2015. godine i provedene akcije „Mir i dobro“, zabilježena dva događaja, nepravilnog rukovanja pirotehničkim sredstvima i to:

– dana, 31. prosinca 2015. godine oko 23.10 sati na području Pitomače, maloljetnik je nepravilnim rukovanjem, zadobio lakšu ozljedu od pirotehnike II razreda, nakon što mu je petarda eksplodirala u ruci, te je zadobio tjelesnu ozljedu.

– dana 29. prosinca 2015. godine, u kasnim poslijepodnevnim satima, na području općine Crnac, nepoznata osoba, bacila je petardu na vjetrobransko staklo automobila Njemačkih registarskih oznaka, pri čemu je nastala materijalna šteta u vidu puknuća vjetrobranskog stakla.

Kako se ovakvi i slični događaji ne bi ponovili i pokvarili nadolazeće blagdane, radosti i veselja, policija svim građanima upućuje savjet:

RODITELJI !

Ukažite svojoj djeci na opasnosti koje proizlaze iz neopreznog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

U prometu se nalaze pirotehnička sredstva koja obuhvaćaju:

– Razred I – pirotehnička sredstva koja građani stariji od 14 godina, tijekom cijele godine mogu kupovati u prodavaonicama i kioscima, a također i koristiti.

– Razred II.,III.,T1.i P1. – koji se smije prodavati osobama starijim od 18 godina samo u prodavaonicama oružja i streljiva te specijaliziranim trgovinama pirotehnike, i to u vremenu od 15. prosinca do 1. siječnja, a smiju se upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja.

Naročito je zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava

– II., III. razreda u periodu od 2. siječnja do 26. prosinca tekuće godine,

a poglavito njihova uporaba u zatvorenim prostorima ili u prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Za osobe koje se ne budu pridržavale propisa predviđene su novčane kazne u iznosu od 1000 do 5000 kuna, a protiv prekršitelja Policijska uprava podnosit će optužne prijedloge. (policija.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content