Dječji vrtić “Suncokret” Slatina pomogao mališanima iz Etiopije

U sklopu projekta “Različiti smo ali nam je osmijeh isti” djeca Dječjeg vrtića “Suncokret” Slatina tijekom puna tri mjeseca imala su priliku proučavati afričku civilizaciju i kulturu. Likovnim i glazbenim izražavanjem te brojnim istraživačkim, društveno-spoznajnim i radno-praktičnim aktivnostima razvijali su svoju solidarnost i međusobnu toleranciju, a u radu na projektu sudjelovali su i roditelji te nekoliko vanjskih suradnika. Izrađivali su nakit, keramičke posude od gline i afričke kolibe od slame, putem kazališta sjena zabavljali su se s afričkim životinjama, a u plesnoj radionici imali su priliku upoznati dječje pjesme i okušati se u tradicionalnim plesovima iz Etiopije.

Istraživali su i afričku kuhinju, a u goste im je došla Blaženka Kovač, profesorica predmeta prehrambene struke, uz čiju pomoć su pripremili tradicionalnu etiopijsku palačinku “injeru” i kolačiće od slatkog krumpira. Budući da su otkrili da je Etiopija jedna od najsiromašnijih država svijeta, odlučili su pomoći te su u suradnji s roditeljima održali radionicu izrade božićnih ukrasa. Njihovom prodajom na Gradskom božićnom sajmu prikupili su sredstva za kupnju bilježnica i drugog pribora za jednu školu u malom mjestu Mligabe na sjeveru Etiopije, a 120 kemijskih olovaka malim je Etiopljanima poklonila Knjižara Bubamara tvrtke Honel Slatina. Oslikali su i majice koje je zajedno sa školskim priborom u Etiopiju tijekom božićnih blagdana odnijela Svjetlana Dupan, knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika. Nakon povratka u slatinskom vrtiću održala je prezentaciju o Etiopiji i prenijela pozdrave i zahvale iz škole kojoj su poslali poklone i pomoć. Tako su se, unatoč velikoj udaljenosti, povezala djeca iz jedne male afričke škole i djeca iz jednog malog europskog vrtića, koji su u mnogome različiti, ali im je osmijeh isti.

(www.icv.hr, žđ; DV Suncokret)

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”12797″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]