Dogodilo se na današnji dan – 11.1.

1843 – Ferdinand I. zabranio upotrebu ilirskog imena. U vrijeme najvećeg uspona Preporoda, car i kralj Ferdinand I. zabranio je svaku uporabu ilirskog imena, posebice u novinama i javnim spisima, a 1849. uveo je oktroirani ustav.

1922. – Prva upotreba inzulina pri liječenju šećerne bolesti u Kanadi.

1958. – Otvoren prvi disco klub u Americi. Whisky a Go-Go u Los Angelesu bio je prvi disco klub u Americi. Osnovali su ga Elmer Valentinovo, Phil Tanzini, Shelly Davis, i odvjetnik Theodore. Iako je na početku klub radio uglavnom kao diskoteka , sa snimljenom glazbom, s vremenom je postao otvoren za live bendove. Prvi koji je nastupao bio je Johnny Rivers.

1972. – Uhićeni pripadnici Hrvatskog proljeća, Marko Veselica, Franjo Tuđman, Šime Đodan, Vlado Gotovac, Hrvoje Šošić, Jozo Ivičević-Bakulić, Zvonimir Komarica, Ante Glibota, Ante Bačić i Vlatko Pavletić.

2007. – Završen posljednji roman o Harryu Potteru. JK Rowling završila je posljednji roman iz serijala o Harryu Potteru nazvan Harry Potter i darovi smrti.

Rođendani
1755. – Džono Rastić, hrvatski pjesnik koji se smatra najizraženijim i najpotpunijim horacijevcem u hrvatskoj književnosti, a svakako je njezin najznačajniji satiričar.
1850. – Eugen Kumičić, hrvatski književnik i političar koji je slikao ljude i prirodu Istre u romanima “Jelkin bosiljak” i “Začuđeni svatovi”, a zanimljiv kritički prikaz ekonomskog i moralnog rasula u gornjim slojevima građanskog društva prikazao je u romanima “Olga i Lina”, te “Gospođa Sabina”.
1963. – Rođena Mia Begović, hrvatska glumica

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content