Dogodilo se na današnji dan – 19.1.

Svijetu predstavljena biciklistička utrka Tour de France
Sportsko natjecanje s dugom tradicijom omiljeno je među gledateljima i privlači sponzore bez većih poteškoća, a to se naročito odnosi na biciklističku utrku Tour de France, koja je predstavljena svijetu upravo na današnji dan 1903. godine. Francuzi su zaslužni i za još jednu novinu, neonske reklame, koje je Parižanin George Claude patentirao u SAD 1915. godine.

Prestala proizvodnja Volkswagena Bube
Volkswagen Buba (njem. Käfer, eng. Beetle) prestao se u Njemačkoj proizvoditi na današnji dan 1978. godine. Automobil je nastao na poticaj Adolfa Hitlera, koji je u govoru 1933. godine obećao da će si uskoro svaka prosječna radnička obitelj moći priuštiti automobil. Hitler je od dizajnera tražio da naprave vozilo koje će moći prevoziti peteročlanu obitelj brzinom od 100 kilometara na sat i koje ne će koštati više od 1000 reichsmaraka. Vozilo je dizajnirao Ferdinand Porsche, koji će kasnije postati poznat po marki automobila Porsche. Inače, on je rođen u Austro-Ugarskoj, u gradiću Vratislavice, u današnjoj Češkoj. U mladosti je izrađivao kočije za cara Franju Josipa. Zanimljivo je da je jedno vrijeme bio vozač nadvojvode Franje Ferdinanda, a zatim se zaposlio kao dizajner u tvornici Daimler (za koju je u to vrijeme radio i Tito kao pokusni vozač). Porscheov se dizajn svidio Hitleru i auto je ušao u proizvodnju 1938. godine. Četrdeset godina kasnije, na današnji dan izašao je iz njemačkih tvornica posljednji primjerak. No, proizvodnja je nastavljena u Brazilu i Meksiku. Posljednja Buba svih vremena proizvedena je 2003. u Meksiku. Imala je redni broj 21.529.464, i nazvana je El Rey, te smještena u Volkswagenov muzej u Wolfsburgu u Njemačkoj.

Inauguracija Dwighta Eisenhowera izgubila bitku na televiziji sa serijom “I Love Lucy”
Možda i najzanimljiviji podatak o američkim predsjednicima je da je inauguraciju Dwighta Eisenhowera 1953. godine izgubila prvo mjesto najgledanijeg programa od epizode jedne od prvih sapunica I Love Lucy. Naime, navedena Lucy upravo je tog dana rodila sina Rickyja, što je gledalo više Amerikanaca nego ceremoniju stupanja na vlast novog predsjednika. Dvije godine kasnije upravo je Eisenhower odobrio prvi prijenos konferencije za tisak na televiziji.

Indira Gandhi postala premijerkom Indije
Još je jedna važna promjena vlasti izvršena na današnji dan, kada je unuka Mahatme Gandhija, Indira Gandhi postala premijerkom Indije, nakon svog djeda i oca koji su bili ubijeni. Na kraju je ista sudbina zadesila i nju i njenog sina, također premijera Indije.

Rođendani
1809. – Edgar Allan Poe, američki književnik
1943. – Janis Joplin, američka pjevačica
1946. – Dolly Parton, američka country pjevačica
1981. – Jelena Perčin, hrvatska glumica

(www.icv.hr)