Dogodilo se na današnji dan – 2.1.

1839. – Napravljena prva fotografija Mjeseca. Dagerotipija, začetak moderne fotografije dobila je ime po svom izumitelju Louis Jacques Mande Daugerreu, koji je na današnji dan napravio prvu fotografiju Mjeseca.

1905. – Okončan rusko- japanski sukob. Početak prošlog stoljeća obilježio je rusko-japanski sukob, koji je okončan upravo na današnji dan 1905. godine, kao dalekoistočni uvod u Prvi svjetski rat i promjene u ruskom sustavu. No, strahote su se nastavile i nakon završetka rata, kada je u SAD eskaliralo rasno motivirano nasilje. Sve veća uloga Afroamerikanaca u svakodnevnom životu Amerike nije se svidjela većinskom bijelom stanovništvu, koje je spalilo do temelja prvi gradić potpuno naseljen Afroamerikancima, Rosewood na Floridi.

1959. – Lansiran svemirski brod Mechta. Početak svemirskih letova dogodio se već u pedesetim godinama prošlog stoljeća, da bi američke frustracije bile dovedene do usijanja kad su Rusi na današnji dan 1959. godine lansirali Mechtu, poznatu i kao Luna 1, prvi svemirski brod koji je proletio kraj Mjeseca i ušao u orbitu oko Sunca.

1992. – U Sarajevu potpisan sporazum o prekidu neprijateljstava između JNA i RH između predstavnika Republike Hrvatske i Jugoslavenske narodne armije. Za hrvatsku stranu primirje je potpisao ministar obrane Gojko Šušak, a za JNA general Andrija Rašeta. Nazočan je bio i Cyrus Vance, kao posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a. To primirje bilo je preduvjet za provedbu tzv. Vanceovog plana, odnosno slanja mirovnih snaga UN na zaraćena područja. Primirje je stupilo na snagu sljedećeg dana (3. siječnja 1992.) u 18 sati. Prekid vatre podrazumijevao je ostanak zaraćenih snaga na položajima koje su trenutno držale.

Rođendani

1877. – Slava Raškaj, hrvatska slikarica, čiji akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća.
1920. – Isaac Asimov, američki pisac fantastike i biokemičar, izrazito plodan autor napisao ili uredio preko 500 knjiga.
1965. – Diane Lane, američka glumica, poznata po ulogama u filmovima “Nevjerna”, “Čovjek od čelika” i “Pod suncem Toskane”.
1968. – Cuba Gooding Jr., američki glumac, najpoznatiji po Oscarom nagrađenoj sporednoj ulozi u filmu Jerry Maguire (1996.).

(www.icv.hr; foto:ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content