Dogodilo se na današnji dan – 21.1.

1899. – Opel započeo proizvodnju automobila

1954. – USS Nautilus isplovila na svoje prvo putovanje. Hladni rat koji je bjesnio svjetskim političkim odnosima nakon Drugog svjetskog rata svoju je zastrašujuću stranu pokazao 1954. godine, kada je prva podmornica na nuklearni pogon, USS Nautilus, isplovila na svoje prvo putovanje.

1977. – Predsjednik Jimmy Carter proglasio opću amnestiju. Vijetnamski rat podijelio je SAD možda i gore nego građanski rat u 19. stoljeću, jer su nasuprot samozvanim rodoljubima koji su se dobrovoljno prijavljivali za sudjelovanje u krvavom piru na drugoj strani zemaljske kugle stajali slobodoumni građani kojima je to bilo nepojmljivo pa su izbjegavali regrutaciju na sve načine. Kako bi riješio problem procesuiranja svih onih koji su pobjegli u Kanadu ili se skrivali po zakutcima Amerike, predsjednik Jimmy Carter na današnji je dan 1977. godine proglasio opću amnestiju.

1924. – Preminuo Vladimir Iljič Lenjin. Na današnji dan s velike scene otišao je vođa jedne od najutjecajnijih revolucija u povijesti, čiji repovi i dan danas utječu na svjetska zbivanja. Vladimir Iljič Lenjin preminuo je u Moskvi 1924. godine, ostavivši novostvoreni Sovjetski Savez u rukama Staljina.

1976. – Preminula Agatha Christie, britanska spisateljica kriminalističkih romana, a pisala je i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott. Nazivana je i “kraljica krimića”, a po njoj se dodjeluje i nagrada Agatha – nagrada za kriminalistički roman.

Preminuo George Orwell
1950. godine preminuo je George Orwell, engleski književnik i novinar.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content