Dogodilo se na današnji dan – 22.1.

Sv. Vinko – Vincekovo
Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, uputit će se za Vincekovo u gorice, svome vinogradu. Vrijedi to i za vikendaše koji imaju tek brajdu. Sveti Vinko jedan je od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Pa dakle, bez obzira na studen, dubok snijeg ili kadkad i raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa, tu će gazda ritualno odrezati uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina.

1993. – Započela Operacija Maslenica, oslobodilačka operacija Oružanih Snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH, kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zračna luka Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruča. Hrvatska vojska imala je namjeru odbaciti neprijatelje od ceste Karlobag – Maslenica – Zadar i osigurati Masleničko ždrilo, kako bi se mogao izgraditi most. Isto tako, trebalo je odbaciti neprijatelje od Zadra, osloboditi zaleđe tog grada, te naročito Zrakoplovnu bazu Zemunik. U samo 72 sata postrojbe HV-a oslobodile su, a zatim i zadržale Masleničko ždrilo i zaleđe Zadra, kao i važnu stratešku točku na Velebitu – Tulove grede. Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je Rezolucijom 802 povlačenje HV-a na ranije položaje, no to se nije dogodilo. Naročito teške borbe dogodile su se početkom veljače, i to za selo Kašić, no HV je uspio odbiti neprijateljske protuudare i nanijeti velike gubitke. Kad je postavljen pontonski most, Dalmacija je bila opet cestovno povezana s ostatkom Hrvatske. Prije toga cestovna je komunikacija s Dalmacijom ovisila o trajektu Prizna-Žigljen koji je održavao vezu kopna s otokom Pagom.

1927. – Prvi radio prijenos nogometne utakmice

1939. – Cijepanje prvog atoma u povijesti na sveučilištu Columbia

1506. – Prva švicarska garda u Papinskoj Državi
Švicarska garda kao obrambena snaga Vatikana nastala je na današnji dan 1506. godine, za vrijeme pape Julija II. (rođen kao Giuliano della Rovere). Taj je papa, koji je prije bio biskup švicarskog grada Lausanne, zamolio švicarske kantone da mu pošalju malu vojsku od 200 ljudi za obranu Papinske Države. Švicarci su se odazvali, i na današnji dan stigao je u Rim kontingent od prvih 150 vojnika. Zbog toga se današnji dan uzima simboličnim početkom postojanja švicarske garde.

Rođendani

1561. godine rođen je Francis Bacon, britanski filozof
1964. – Stojko Vranković, hrvatski košarkaš
1965. – Diane Lane, američka glumica

(www.icv.hr, foto:vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content