Hladno do kraja siječnja…što nam donosi veljača “prevrtača”?

Kratko ćemo se osvrnuti na siječanj 2017. godine koji još uvijek traje. Kako bi lakše imali uvid u osjetno hladniji vremenski period, evo malo klimatoloških odrednica za grad Viroviticu.

Tijekom 21. siječnja na području grada Virovitice mjerili smo -18.3°C. Vrlo vjerojatno je vrhunac hladnoća iza nas. Od 1. do 25. siječnja 2017. godine imali smo 9. ledenih dana. Ledeni dani su dani kada je najniža temperatura ispod -10°C. U prosijeku ih tijekom siječnja imamo 5. Tijekom godine 11. Od 1. do 25. siječnja 2017. godine imali smo 16. studenih dana. Studeni dani kada je temperatura zraka tijekom svih 24h niža od 0°C. U prosijeku ih tijekom siječnja imamo 10. Tijekom godine 21.

Anomalije/odstupanja temperature/a zraka u odnosu na višegodišnji prosjek 1981.-2010. godine na području Europe od 01. siječnja do 25. siječnja 2017. godine.

cid ii iydcresz0 159d72200c7a02cb

Tijekom siječnja 1964. i 1971. godine tijekom cijelog siječnja zabilježen je snježni pokrivač. Snježni pokrivač na području Virovitice u 2017. godini imamo od 13. siječnja. Vrlo vjerojatno će se snježni pokrivač zadržati do kraja siječnja.

Inače tijekom današnjeg dana u 7h na području Virovitice izmjereno je 20 cm snijega.

Što dalje…

Do kraja siječnja ne treba očekivati značajniju promjenu vremena. Polje povišenog tlaka zraka i dalje će podržavati tmurno i sivo vrijeme. Magla ili sumaglica mjestimice se mogu izdići i niski oblačni sloj i zadržati veći dio dana ili cijeli dan, dok u višim predjelima VPŽ očekujemo i sunčana razdoblja. Iz niskog oblačnog sloja mjestimice su moguće slabe oborine (zrnat snijeg ili ledene iglice). Temperature zraka do kraja tjedna i dalje niže u odnosu na višegodišnji prosjek.

U prvoj polovici sljedećeg tjedna u porastu. Jutarnje temperature zraka očekujemo od -15°C do 0°C sredinom tjedna. Najviše dnevne od -6°C do +6°C sredinom tjedna. Vjetar slab promjenjiva smjera.

Kraj siječnja te početak veljače mogao bi donijeti zaokret na sinoptičkom polju. Vrlo vjerojatno će veljača u odnosu na siječanj biti „blaža“, ipak to ne znači da snijega i minusa možda i ledenih dana neće biti. Kako i sama izreka kaže veljača prevrtača. (www.icv.hr; Kristijan Paljar; foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content