Ledeni početak godine: Iza nas je najhladniji siječanj u posljednje 32 godine

Prema rješima našeg redovitog meteorologa Kristijana Paljara, iza nas je najhladniji siječanj u posljednje 32. godine, odnosno od 1985. godine.

Na kraju je broj ledenih dana ovog siječnja 2017. godine na području Virovitice 11. U prosjeku ih tijekom siječnja imamo 5. Tijekom godine 11.

Na kraju je broj studenih dana ovog siječnja 2017. godine na području Virovitice 21. U prosjeku ih tijekom siječnja imamo 10. Tijekom godine 21.

Ledeni dani su dani kada je najniža temperatura ispod -10°C. Studeni dani kada je temperatura zraka tijekom svih 24h niža od 0°C.

Tijekom siječnja 2017. godine u većem dijelu VPŽ anomalija/odstupanje temperature zraka je oko 6°C. Pričekajmo službenu objavu DHMZ-a. Velika je vjerojatnost da ćemo na kraju siječanj 2017. godine iznad većeg dijela VPŽ okarakterizirati kao vrlo hladan ili ekstremno hladan mjesec.

Anomalije/odstupanje temperature zraka u odnosu na višegodišnji prosjek (1981-2010.). Od 01.01.2017. godine do 31.01.2017. godine.

cid ii iylrbcbh1 159f56c227fe3d22Globalno zagrijavanje, bez obzira što smo na području Hrvatske imali najhladniji siječanj u posljednje 32 do 54 godine.

Godina 2016. proglašena je najtoplijom u povijesti, izvijestila je u srijedu 25.01.2017. godine Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) te pozvala na hitne međunarodne akcije. Također je  NASA i američki državni ured za oceane i atmosferu (NOAA) proglasili 2016. godinu najtoplijom zabilježenom godinom na globalnoj razini”, priopćio je WWF te poručio kako su rekordne temperature u 2016. godini signal za hitnu međunarodnu akciju. Voditelj odjela za klimu i energiju WWF-a Manuel Pulgar Vidal kaže kako istraživanja pokazuju da je 2016. godina najtoplija godina ikad izmjerena. “Ako je ikada bilo vrijeme za hitno djelovanje protiv klimatskih promjena, to je sada.

Iako globalni pokret za rješavanje ove krize raste, priroda nas uporno podsjeća da moramo ubrzati tempo”, poručio je Pulgar-Vidal. Klimatske promjene koje je prouzročio čovjek diljem svijeta već destabiliziraju proizvodnju hrane, prouzrokuju nestašicu vode i povećavaju nestabilnost najugroženijim sredinama. Od ubrzanog topljenja leda na Arktiku i Antarktiku do razornih ciklona, suša i požara, priroda nas upozorava. Glavni pokretači prošlogodišnjih teških vremenskih prilika ne pokazuju znakove usporavanja i nastavit će utjecati na vremenske uvjete u 2017. godini.

Vrijeme je da uvažimo Pariški sporazum i povećamo usmjerenje prema čistoj energiji u nadolazećim godinama. Moramo uspostaviti suradnju privatnog sektora, civilnog društva te nacionalnih i lokalnih vlada kako bi naš zajednički odgovor bio jači i ambiciozniji. Rješavanje tog problema mora se temeljiti na dugoročnim planovima i strategijama koje su neophodne za prijelaz na ekonomiju budućnosti  ekonomiju koja počiva na čistim i obnovljivim izvorima, ističe Manuel Pulgar Vidal.

Odstupanje srednje godišnje temperature zraka i količine oborine u 2016. godini

cid ii iylrdjbr3 159f56db31f2ed43

Što dalje…

Iznadprosječno topao vremenski period je pred nama.

Temperature zraka u dane vikenda više će odgovarati kraju ožujka nego početku veljače. Živa u termometrima ponegdje će rasti blizu +15°C. Povremenu kišu očekujemo tijekom utorka i srijede te možda krajem tjedna. U početku bi se oborine tijekom utorka mogle smrzavati pri dodiru s hladnom podlogom/tlom. Novi pad temperature zraka, te vračanje temperatura/e zraka u granice prosječnih vrijednosti očekujemo za desetak dana.

Za kraj još moram reći, da zima traje do 20. ožujka kalendarski, a klimatološki do 1. ožujka. Tako da…još ne treba „otpisivati“ hladnoću i snijeg, bez obzira na kratkotrajno izraženo zatopljenje koje je pred nama. Veljača prevrtača i ožujak luđak su pred nama. (www.icv.hr; kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content