Produžen rok za podnošenje projektnih prijedloga za Poziv “Energetska obnova višestambenih zgrada” do 31. siječnja

Budući da je interes za Poziv “Energetska obnova višestambenih zgrada” iznimno velik, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja produžilo je rok za podnošenje projektnih prijedloga za GRUPU 1, odnosno ovlaštene predstavnike suvlasnika zgrada, do 31. siječnja. Zbog velikog broja projektne dokumentacije zaprimljene na provjeru, tehničkoj podršci je potrebno dodatno vremensko razdoblje kako bi se osigurao temeljit i kvalitetan pregled. Prijavitelji će također dodatno vrijeme ostvareno produženjem roka moći iskoristiti za korekcije, kako bi do zatvaranja Poziva ‘Energetska obnova višestambenih zgrada’ nadopunili projektne prijedloge te pravovremeno pribavili Izjavu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o spremnosti projekta.

Svrha Poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije kroz integrirani pristup. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga iznosi 100.000 kuna, a najviši 13 milijuna kuna.

Ovim Pozivom počinju se trošiti sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost više neće dodjeljivati sredstava u te svrhe.

Prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do sada na pregled zaprimljeno 577 projektnih prijedloga, od kojih je detaljno pregledano njih 300-injak te je upraviteljima dana uputa što trebaju korigirati ili nadopuniti u projektima. Njih 150 je već kompletirano te je za njih Fondov Sektor za energetsku učinkovitost izdao Izjavu o spremnosti projektnog prijedloga. Unatoč produženju roka za prijavu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će, ovaj vikend raditi od 10 do 18 sati kako je i najavljeno. Pregledavat će se dokumentacija, a najavljeni su i dolasci nekih upravitelja s projektima koji su spremni za prijavu. U Fondu apeliraju da im svi zainteresirani što prije, dostave nadopunjenu dokumentaciju, kako bi se projektni prijedlozi mogli finalizirati.

(www.mgipu.hr)