Virovitički list: Predrag Filić, načelnik općine Voćin: Na području općine na pomolu značajan investicijski ciklus

U posljednjih godinu dana na području općine Voćin odrađeni su značajni projekti kako na razvoju komunalne infrastrukture, tako i na podizanju kvalitete života lokalnog stanovništva. Možete li nam ukratko navesti najznačajnije?

– Protekle godine na području općine Voćin intenziviran je investicijski ciklus. Riječ je o ulaganjima ne samo Općine, nego i ostalih javnih subjekata kao što je, primjerice, HEP. Tako, između ostalog, završavamo projekt Sportskog centra Ćeralije, otvorili smo novoizgrađeni mjesni dom u Ćeralijama, a HEP privodi kraju izgradnju transformatorskog sustava na 35 kilovoltnom dalekovodu. Riječ je o jednoj vrlo vrijednoj investiciji za našu industrijsku zonu, koja ujedno predstavlja i sigurnost opskrbe električnom energijom. Kao što smo i obećali, u fazi izrade su filteri za vodu na izvorištu Sobunar. Vrijednost investicije je oko 3 milijuna kuna. Time ćemo riješiti problem zamućenosti vode te će naši stanovnici dobiti bolju vodu.

Da intenzivno radimo, dokazuje i naš budžet. Već drugu godinu za redom izvršenje proračuna nam je gotovo 10 milijuna kuna, a općinski proračun oko 2,5 milijuna kuna, što znači da s obzirom na naš prilično mali proračun povlačimo dosta sredstava sa strane.

Općina je u proteklom razdoblju intenzivno radila i na izradi projektne dokumentacije za projekte koje će aplicirati na EU fondove. O kojim je projektima riječ?

– Završavamo projektiranje vrtića u naselju Ćeralije te očekujemo građevinsku dozvolu. Taj projekt me posebno veseli jer ovo naselje ima jednak broj djece kao i samo središte naše općine, odnosno Voćin, ali tu je još i niz ostalih projekata. Sljedeće godine također očekujemo otvaranje natječaja za sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te Europskog fonda za regionalni razvoj tako da ćemo aplicirati s onim što smo pripremali proteklih nekoliko godina. Moram pritom istaknuti da smo u izradu projektne dokumentaciju uložili više od 2,5 milijuna kuna. Osim toga, aplicirat ćemo i projekt Kongresni centar Voćin, Sportski centar Voćin, Dom udruga…

Razvojna agencija VIDRA prijavila je projekt “Geopriče UNESCO geoparka” u sklopu kojeg će se izgraditi Geo centar u Voćinu. Što taj projekt znači za Vašu općinu?

– Projekt pratimo od 2009. godine, a Općina je sudjelovala u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Vjerujem da je Park prirode Papuk odradio dobar posao i da ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora o sufinanciranju. To je jedan vrlo značajan projekt za općinu Voćin. Fokus našeg budućeg rada kao lokalne samouprave će biti na razvoju turističke infrastrukture. Info geocentar kao takav će biti vrlo zanimljiv i za škole u prirodi, odnosno za edukaciju djece. Očekujem da će, zajedno s već spomenutim Kongresnim centrom Voćin, pozitivno utjecati na razvoj turizma na području naše općine.

Značajna sredstva ulažete i u razvoj civilnog društva…

– Svake godine stipendiramo sve svoje studente, a riječ je o otprilike 25 studenata. Osim toga, sufinanciramo i sve udruge na području naše općine. Ulažemo značajna sredstva u razvoj civilnog društva, a prošla godina je bila rekordna – izdvojili smo 650.000 kuna za udruge.

Što još značajno imate u planu za sljedeću godinu?

– Očekujemo otvaranje natječaja za financiranje iz fonda Europske investicijske banke na kojemu ćemo preko našeg komunalnog poduzeća Komrad iz Slatine aplicirati kanalizaciju za Bokane-Ćeralije, kao i nastavak Voćin. Naglasak je na ulaganju u uređenje naše industrijske zone, gdje investitori već pomalo ulaze stoga ćemo se fokusirati upravo na tome. Ono što je još bitno, Općina će se od sljedeće godine okrenuti nekim poticajnim mjerama za lokalne poduzetnike tako da ćemo za poljoprivrednike i male poduzetnike otvoriti potporne linije jer im želimo dati vjetar u leđa u proširenju aktivnosti. Iskustva u povlačenju sredstava iz EU fondova imamo. Ako se ne varam, mi smo prva općina na području županije koja je gradila kanalizaciju iz IPARD programa.

Na kraju, svim mještanima općine Voćin želim sretan Božić i uspješnu novu 2017. godinu. (www.icv.hr; mb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content