Virovitički list: Razvojna agencija grada Virovitice VTA u 2016. godini prijavila 125 projekata

*Obnovom Dvorca Pejačević i Gradskog parka u Virovitici stvorit će se konkurentna i obogaćena turistička ponuda u gradu, što će pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma te stvaranju boljih socio-ekonomskih uvjeta na lokalnoj i regionalnoj razini

Razvojna agencija grada Virovitice VTA prva je lokalna razvojna agencija u Republici Hrvatskoj koja je registrirana kao ustanova, a s radom je počela prije tri godine. Djelatnosti Agencije uključuju pisanje projekata za grad Viroviticu, ustanove i poduzeća kojima je osnivač Grad Virovitica te za organizacije civilnog društva koje djeluju na području grada. VTA iza sebe ima brojne odobrene i uspješno realizirane projekte. Tako su u 2016. godini Razvojnoj agenciji VTA odobreni projekti u vrijednosti čak 120 milijuna kuna.

Najznačajniji projekt u 2016. godini je “5 do 12 za Dvorac”

– Integrirani razvojni program Virovitice “5 do 12 za Dvorac” koji obuhvaća obnovu Dvorca Pejačević i revitalizaciju Gradskog parka u Virovitici vrijedan je oko 82 milijuna kuna, a od toga 66.659.100 kuna financira Europska unija. S provedbom projekta smo službeno krenuli 25. kolovoza 2016. godine, a trenutačno je raspisan natječaj za izvođače radova tako da početak radova očekujemo u ožujku. Provedbom Integriranog razvojnog programa unaprijedit će se upravljanje Dvorcem Pejačević i Gradskim parkom u Virovitici te ujedno stvoriti konkurentna i obogaćena turistička ponuda. Time će se pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma te stvaranju boljih socio-ekonomskih uvjeta na lokalnoj i regionalnoj razini. Posjetiteljima će na raspolaganju biti novi muzejski sadržaji, moći će dobiti informacije u novom Turističkom informativnom centru, posjetiti suvenirnicu, ali i uživati u novootvorenom ugostiteljskom objektu. Projekt će se realizirati tijekom 36 mjeseci.

Otvoreni su natječaji za radove na energetskoj obnovi škola i vrtića

Prioritet nam je i osiguravanje što boljih uvjeta za odgoj i obrazovanje naših najmlađih stanovnika. Realizirana je izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu škola i vrtića. To su projekti za Osnovnu školu Vladimir Nazor, Osnovnu školu Ivane Brlić-Mažuranić i njihovu Područnu školu Čemernica te zgradu Dječjeg vrtića “Cvrčak” na Trgu Ante Starčevića i u Pejačevićevoj ulici. Natječaji za prijavu projekata su otvoreni te se čeka odobrenje sredstava za početak radova.

Naša agencija radi na projektima Crvenog križa za cijelu državu

Razvojna agencija VTA ima potpisan Sporazum o suradnji s krovnom organizacijom Crvenog križa iz Zagreba te za njih pišemo sve projekte. U 2016. godini odobreni su svi projekti koje smo prijavili za Crveni križ. Riječ je o projektima ukupne vrijednosti 34 milijuna kuna. Na otvoreni poziv “Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći” prijavljena su četiri velika projekta. Nositelji su Hrvatski Crveni križ Zagreb te Gradska društva Crvenog križa Osijek, Split i Županja, a u svakom je još po 20 partnera. Projekti se odnose na podjelu humanitarnih paketa diljem Hrvatske. Trenutačno smo u fazi realizacije tih projekata te smo otvorili natječaje za nabavu sadržaja paketa. Tako će se nabaviti oko 250.000 paketa humanitarne pomoći, 90.000 paketa higijenskih potrepština, vozila, hladnjaci i informatička oprema. Sredstva su osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). Cilj projekata je pomoć socijalno ugroženim stanovnicima i onima koji su na rubu siromaštva, a kroz podjelu paketa pomoći pokrit će se cjelokupno područje Republike Hrvatske. Paketi će se dijeliti preko društava Crvenog križa ili će se organizirati dostava za one koji nisu u mogućnosti sami doći.

Također smo uključeni i u provedbu tih projekata za područje Osijeka i područje Županje. Drago nam je da tu spada i naša Virovitica i naše Gradsko društvo Crvenog križa, tako da ćemo opet napraviti sve da njima pomognemo da se projekt uspješno realizira. Što se tiče Crvenog križa, trenutno pišemo projekt kako bi se nastavile aktivnosti u dnevnom boravku za starije osobe za provođenje slobodnog vremena jer uvijek smo uspjeli kroz projekte dobiti sredstva da se pokriju i troškovi djelatnika, režija i materijala za radionice.
Osim toga, ove smo godine pripremali i projekte za osiguravanje besplatne prehrane u školama za djecu kojima roditelji ne mogu priuštiti plaćanje toplih obroka, gdje nam je odobreno oko 250.000 kuna te za asistente u nastavi za što smo dobili 850.000 kuna. Isto tako, čekamo rezultate za projekte koji se odnose na volontiranje te razvoj društvenog poduzetništva u GDCK Virovitica.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Virovitičkog lista… (www.icv.hr; ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content