VPŽ poziva zainteresirane na uključivanje u Program osposobljavanja odraslih osoba za poljoprivredna zanimanja

Virovitičko-podravska županija poziva zainteresirane poljoprivrednike na uključivanje u Program osposobljavanja odraslih osoba za poljoprivredna zanimanja, koje će provoditi Pučko otvoreno učilište Slatina, i to za sljedeća zanimanja:
Voćar i vinogradar (120 sati); Povrtlar (120); Sakupljač i uzgajivač gljiva (120); Sakupljač i uzgajivač ljekovitog bilja (120); Pčelar (120); Mljekar (120); Cvjećar (120); Voditelj seljačkog gospodarstva ili obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (150); Vinogradar i podrumar (128); Peradar i proizvođač jaja (128); Proizvođač duhana (128); Ratar/ka (150); Cvjećar/ka – aranžer/ka (120); Proizvođač/ica jakih alkoholnih pića (124); Rukovatelj/ica motornom pilom (79); Rukovatelj/ica vrtnim strojevima za održavanje zelenih površina u hortikulturi (120); Rukovatelj/ica traktorom s radnim priključcima (130); Rukovatelj/ica traktorskom kosilicom (80); Mesar/ica (125); Prekvalifikacije za zanimanje Poljoprivredni gospodarstvenik/ca oko pola godine i oko 20-ak ispita; Izobrazba – održiva uporaba pesticida (16); Izobrazba o gospodarenju otpadom (40 ili 25).

– Ovim putem želim istaknuti kako je uloga prekvalifikacije i usavršavanja nezamjenjiva u podizanju obrazovne strukture stanovništva, te da bez takvog obrazovanja obrazovni sustav ne bismo mogli smatrati cjelovitim.
Također, smatram kako predstavljeni program Male poljoprivredne škole odgovara našim lokalnim obrazovnim potrebama i prioritetima, te kako je Pučko otvoreno učilište Slatina posebnu pažnju posvetilo tematikama koje proizlaze iz specifičnosti naše lokalne zajednice, a to je prvenstveno poljoprivreda. Iz tog razloga, Virovitičko-podravska županija sufinancira troškove pohađanja programa osposobljavanja, ovisno o broju prijavljenih polaznika za pojedini program – istaknuo je županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović.

Svi programi, izuzev Izobrazbe – održiva uporaba pesticida, te Izobrazba o gospodarenju otpadom, verificirani su od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i športa Republike Hrvatske, a polaznik po završetku stječe Uvjerenje o osposobljenosti. Kod prekvalifikacije za zanimanje Poljoprivredni gospodarstvenik/ca, polaznik stječe Svjedodžbu o završnome radu i zanimanje poljoprivredni gospodarstvenik. Izobrazba za održivu uporabu pesticida verificirana je kod Ministarstva poljoprivrede. Izobrazba za gospodarenje otpadom verificirana je kod Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Zainteresirani se mogu prijaviti u Pučko otvoreno učilište Slatina, Šetalište J. Burgera 1, u Slatini, osobno ili na telefon 551-371, najkasnije do 3. veljače 2017. godine. Ovisno o broju prijavljenih polaznika za pojedini program provodit će se i osposobljavanje, a svi prijavljeni bit će obaviješteni o mjestu i početku predavanja.
(www.vpz.hr)