Dogodilo se na današnji dan – 15.2.

Uvedena kanadska zastava s javorovim listom
Današnji dan Kanađani slave kao Nacionalni dan kanadske zastave jer je tog dana 1965. godine uvedena poznata crveno-bijela zastava s javorovim listom. Kanada je prije toga dugo koristila zastavu crvene boje koja je u jednom uglu imala britansku zastavu (poznati Union Jack). S vremenom je Kanađanima postalo neugodno da im britanska zastava bude na nacionalnoj. Primjerice, kad su kanadske trupe sudjelovale u smirivanju Sueske krize 1956. Egipćani su protestirali protiv kanadskog udjela, jer su na kanadskim zastavama bile britanske, a Velika Britanija je tada bila jedna od zaraćenih država. Pristupilo se izradi prijedloga za novu zastavu koja će biti samo kanadska. Odabran je dizajn sa stiliziranim javorovim listom (tada već dugogodišnjim kanadskim simbolom). Radi dobivanja pravog oblika lista čak su vršena ispitivanja u zračnom tunelu na kojima se gledalo koji dizajn je pri pojačanom vijorenju tkanine najuočljiviji. Izabran je vrlo prepoznatljiv i atraktivan izgled zastave, s kojim se Kanađani i danas ponose.

Britanske postrojbe u Singapuru predale se Japancima

Na današnji dan 1942. godine dogodila se najveća britanska vojna katastrofa u povijesti. Naime, tog su se dana britanske postrojbe u Singapuru predale Japancima. Singapur je već desetljećima glasio za najsnažniju tvrđavu na svijetu. Nazivali su ga “Gibraltar Istoka”. Bio je u britanskom posjedu i činio je stratešku točku kroz koju je prolazila većina prometa između Kine i Indijskog oceana. Gradski je garnizon brojio čak oko 85,000 vojnika. Grad su štitili ogromni topovi kalibra 380 milimetara, okrenuti prema moru, od kamo se očekivalo da će Japanci napasti. Međutim, japanska je carska vojska upotrijebila neočekivanu strategiju. Iskrcala se na poluotoku Malaji i počela s kopna prodirati prema Singapuru kroz prašumu. Predvodila ju je japanska carska garda. Britanci uopće nisu računali da bi netko mogao provesti značajan broj vojnika kroz prašumu pa nisu ni braniti tu stranu grada. Japanska opsada rezultirala je britanskom predajom nakon samo 7 dana. Britanski zapovjednik general Arthur Percival predao je u zarobljeništvo sebe i 80,000 preživjelih britanskih vojnika. Sam premijer Churchill nazvao je to “najvećom nesrećom” u britanskoj povijesti.

Saveznici razorili samostan Monte Cassino
U veljači 1944. godine savezničke su snage iz južne Italije nadirale prema Rimu. Nijemci su postavili liniju obrane Gustav, koja je prolazila pokraj benediktinskog samostana Monte Cassino, 130 kilometara jugoistočno od Rima. Jedan od najpoznatijih samostana na svijetu, Monte Cassino je osnovao sv. Benedtikt iz Nursije još u 6. stoljeću. Nijemci nisu zauzeli obrambene pozicije u samom samostanu, ali su postavili ljude na strme obronke 300-tinjak metara od njega. Na današnji dan američki su bombarderi razorili samostan bacivši na njega oko 1400 tona bombi. To je učinjeno pod pogrešnom pretpostavkom da su Nijemci napravili uporište u samostanu. Nastale ruševine pokazale su se Nijemcima još boljim zakloništem za obranu, pa su ih zauzeli dva dana nakon bombardiranja. Saveznicima će trebati još puna tri mjeseca borbe da zauzmu samostan i potisnu Nijemce prema Rimu.

FBI uhitio Kevina Mitnicka
1995. godine FBI je uhitio tada najtraženijeg američkog ‘računalnog kriminalca’ Kevina Mitnicka. Tijekom kontroverznog slučaja osumnjičeni Mitnick se teretio za niz kriminalnih djela od kojihe je priznao nekoliko prijevara, a u zatvoru je zbog toga proveo 5 godina.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content