Dogodilo se na današnji dan – 2.2.

962. – Krunidba prvog cara Svetog Rimskog Carstva
Na današnji dan 962. godine okrunjen je u Rimu prvi car u povijesti Svetog Rimskog Carstva njemački vladar Oton I. . To carstvo nastalo je u srednjem vijeku na tradiciji antičkog Rima. Ponekad ga povjesničari nazivaju Sveto Rimsko Carstvo Njemačkog Naroda ili Rimsko-Njemačko Carstvo, jer se veći dio teritorija te države nalazio na području naseljenom Nijemcima. Službeni naziv glasio je na latinskom “Imperium Romanum Sacrum” (“Sveto Rimsko Carstvo”).

1536. – Osnovan Buenos Aires
Na današnji dan 1536. godine osnovan je Buenos Aires, a utemeljiteljem je proglašen konkvistador Pedro de Mendoza. Danas je to svjetska metropola velikog značenja i jedan od najvećih gradova u Južnoj Americi, no svoju je povijest započeo kao maleno mjestašce u sklopu španjolskih kolonijalnih posjeda.

1933. – Adolf Hitler raspustio je njemački parlament.

1971. – Idi Amin postao vođa Ugande
Na današnji dan 1971. godine Idi Amin se proglasio predsjednikom Ugande, vrhovnim zapovjednikom njenih oružanih snaga te šefom generalštaba kopnene vojske i zrakoplovstva. Idi Amin bio je kontroverzna i ekscentrična figura. U mladosti se bavio boksom i postao ugandanski prvak u poluteškoj kategoriji. Bio je mnogoženac (poligamist), u braku sa 7 žena, uključujući neke istodobno. Imao je oko 40 službeno priznatih sinova i kćeri. Bio je poznat po uzimanju pompoznih titula, pa se tako, između ostalog, proglasio i škotskim kraljem.

1974. – Prvi pokusni let F-16 Fighter Falcon
Američki lovački zrakoplovi F-16 Fighter Falcon, koji su već duže vrijeme i hrvatska opcija modernizacije zrakoplovstva, lete još od davne 1974. godine. Na današnji dan te godine izvršen je prvi službeni pokusni let tog zrakoplova.

1989. – Završena sovjetska vojna intervencija u Afganistanu
1989. godine posljednje sovjetske trupe napustile Kabul te je završena devetogodišnja sovjetska vojna intervencija/okupacija Afganistana.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content