FOTO: Proizvodnja energije iz biomase može biti dobar izvor prihoda za naše poljoprivrednike

U Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici održana je završna konferencija IEE projekta SRCplus „Biomasa iz kultura kratke ophodnje za povećanje konkurentnosti i ruralni razvoj“ koju je organizirao Energetski institut “Hrvoje Požar” u suradnji s Drvnim centrom. Konferenciji su prisustvovali brojni uvaženi gosti, među kojima i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, pomoćnik ministrice gospodarstva Željko Pravdić, obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, gospodarstvo i EU fondove Igor Andrović, direktorica PDCK Ivana Filipović, predstavnici HGK- Županijske komore Virovitica, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka…
O kulturama kratkih ophodnji (KKO), odnosno drvenastim vrstama koje se uzgajaju u kratkim ophodnjama za energetske potrebe kroz proizvodnju biomase govorila je voditeljica projekta Željka Fištrek. Riječ je o europskom projektu koji se provodio tijekom tri godine u suradnji s 10 partnera iz 7 europskih zemalja.

IMG 7763
Na to kako kulture kratke ophodnje mogu pomoći našim poljoprivrednicima osvrnuo se i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić:
-Kulture kratkih ophodnji mogu pomoći kada govorimo o proizvodima vezanima uz biomasu, odnosno iskorištavanje biomase i, naravno, mogu biti i dobar prihod za našeg poljoprivrednika jer je dio tih kultura već uveden u sustav poticaja te ih danas možemo financirati kroz izravna plaćanja. Uskoro ćemo donijeti i zakon o kulturama kratkih ophodnji, u planu je tijekom ove godine, tako da ćemo taj dio i zakonski potpuno regulirati. – rekao je, između ostalog Tolušić.

(www.icv.hr, mb; foto: M. Bašić)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content