Sklonište za životinje Virovitica udomilo najviše pasa do sada – najveći problem nečipiranje

Na sjednici Kolegija gradonačelnika razmotreno je Izvješće o radu Skloništa za životinje Virovitica za 2016. godinu. I dok se ne završi izrada novog Zakona o zaštiti životinja (koji je već u proceduri) važit će i dalje ona stara narodna poslovica „dobar i lud su braća“.

Naime, vlasnici životinja (najčešće pasa) iz drugih mjesta koji bi se iz tko zna kojih razloga htjeli riješiti svojih kućnih ljubimaca, a ipak ne žele da se ti njihovi ljubimci eutanaziraju, ostavljaju ih na području našeg grada svjesni da Virovitica ima jedno od tek šest skloništa za životinje u hrvatskoj u kojima nema eutanazije. Tako ne iznenađuje podatak da je tijekom 2016. godine udomljeno 136 pasa što je najviše do sada. Ipak zahvaljujući volonterima u Skloništu, koji su uložili svojih nešto manje od 2000 sati psima nije nedostajalo njege i pažnje te su svi propisno obrađeni.

Kao jedan od glavnih problema izneseno je nečipiranje pasa, unatoč tome što Zakon o veterinarstvu za taj prekršaj predviđa novčanu kaznu od 2.000 do 6.000 kuna. Čest problem, iako također postoji zakonska obveza, je nebriga za potomstvo svog psa pa štenci i dalje ostaju odbačeni na cestama gdje nerijetko stradavaju pod kotačima automobila. Na kraju je poslana poruka da svi koji žele nabaviti kućnog ljubimca unaprijed imaju na umu da kućni ljubimac nije igračka! (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content