Prognoza Kristijana Paljara: Što nam donosi proljeće?

Polako nam se približava proljeće 2017. godine. Klimatološki, započinje 1.ožujka, a kalendarsko proljeće dolazi nam 20. ožujka 2017. godine u 11:29 sati.

Što možemo očekivati tijekom ožujka, travnja i svibnja? Analizirajući trenutni izlazni sezonski prognostički model ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) kakvo bi proljeće 2017. godine na području unutrašnjosti (VPŽ) trebalo biti?

Temperature zraka – očekujemo više (+1°C/+2°C) od višegodišnjih prosječnih vrijednosti (1961.-1990.). Naravno da su izgledni periodi viših (+) ali i nižih (-) temperaturnih anomalija. Velika je vjerojatnost izraženih toplinskih valova sredinom i osobito krajem proljeća kao što smo imali prijašnjih godina. Hladniji vremenski period izgledan je početkom proljeća.

Oborine – očekujemo česte prodore vlažnijeg zraka početkom proljeća. Sredinom i krajem proljeća izgledan period suhog vremena. Nije iz goreg reći kako za vrijeme jedne grmljavinske oluje (Cb) lokalno može pasti mjesečna ako ne i višemjesečna količina oborina (mm) tako da je kod prognoziranja oborina teško biti pouzdan. Kako bilo, proljeće 2017. godine trebalo bi biti temperaturama zraka toplije, gledajući proljeće u cijelosti. Nedostatak oborina „manjka“ izgledan je sredinom i krajem proljeća. Ipak ne očekujemo duže sušno razdoblje.

Olujni atmosferski procesi..

Izraženiji atmosferski procesi kao što su izraženiji grmljavinski pljuskovi te tuča, krupa ili grad najizgledniji su krajem proljeća. Kada bi se i temperature zraka trebale polako približavati +30°C. (www.icv.hr; kp)