Dani hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica

Rodu o jeziku
Ljub’si, rode, jezik iznad svega,
U njem živi, umiraj za njega!
Po njemu si sve, što jesi:
Svoje tijelo, udo svijeta,
Bus posebnog svoga cvijeta
U narodâ silnoj smjesi.
Bez njega si bez imena,
Bez djedova, bez unukâ,
U prošasti sjena puka,
Ubuduće niti sjena!
Petar Preradović

Od 2014. godine, na inicijativu ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Željka Jozića, održava se manifestacija Mjesec hrvatskoga jezika koja započinje 21. veljače – na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka – na dan potpisivanja Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskoga jezika. Cilj je ove manifestacije podsjetiti sve govornike hrvatskoga jezika na njegovo bogatstvo i ljepotu te ukazati na važnost njegovanja i očuvanja materinskoga jezika kao temelja identiteta, pismenosti i kulture.
Ovom prigodom učenice 3. i 4. razreda kozmetičara nastavu su imale u školskoj knjižnici gdje su knjižničarka gosp. Karmela Živković i prof. hrvatskoga jezika Ivana Vlaisavljević za učenice pripremile raznovrsne zadatke.
Učenice 3. razreda su istraživale povijest hrvatskoga jezika 19. st. iz različitih izvora te o tome izradile kreativne plakate koje su prezentirali svojim kolegicama i naučile ih novim spoznajama. Mala izložba s njihovim radovima upriličena je i u školskom holu.
Maturantice su istraživale leksikografiju uspoređujući različite vrste rječnika, leksikona ienciklopedija. Svoja saznanja su prezentirale razrednom odjelu vježbajući i javni nastup. (icv.hr, vhg)

[g-gallery gid=”399180″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content