Dogodilo se na današnji dan – 14.3.

Antun Mihanović objavio pjesmu “Horvatska domovina”
Na današnji dan 1835. godine izašao je u Gajevoj Danici tekst pjesme “Horvatska domovina” autora Antuna Mihanovića. Danica je u to doba bila još relativno mlado glasilo, izašlo je tek 10 brojeva. Antun Mihanović bio je hrvatski plemić zagorskih korijena. Rođen je u Zagrebu u kući na Harmici (današnjem Trgu bana Jelačića). U doba kad je objavljena pjesma živio je u Rijeci, pa se može pretpostaviti da ju je tamo spjevao. Pjesma “Horvatska domovina” prihvaćena je za hrvatsku himnu 1891. godine. Uglazbio ju je Vinkovčanin Josip Runjanin. Za himnu su uzete prva i druga, te pretposljednja i posljednja kitica. Mihanović je posljednje godine života proveo u zagorskom dvorcu Novi dvori pokraj Klanjca, nekadašnjem vlasništvu grofova Erdödy. U tom je dvorcu i umro 1861. godine.

Patentiran stroj za čišćenje pamuka
Upravo na današnji dan Eli Whitney, američki inovator patentirao je takozvani “Cotton gin”. Riječ “gin” bila je kratica za “engine” – motor. Ovaj je stroj mehaničkim putem odvajao sjeme od pamuka te je pročišćavao 50 puta više pamuka dnevno nego što bi to mogla očistiti ručno jedna osoba. Većina uzgajivača pamuka na jugu Sjedinjenih Država do tada je mogla uzgajati samo onu vrstu pamuka čije su niti bile pričvršćene za sjeme. Ukratko, pamuk je bilo vrlo skupo čistiti ručno. Ovaj je stroj zato predstavljao pravu revoluciju u ekonomiji američkog juga. No, zbog njega je – u izvjesnom smislu – bilo i produženo ropstvo u tom dijelu Amerike. Naime, ekonomija koja se temeljila na pamuku ovisila je o radu robova. Želja proizvođača pamuka da svoj sistem dalje prošire, oslanjaući se na rad robova, na koncu je dovela i do američkog građanskog rata. Do početka 19-og stoljeća, “King Cotton” – kako se pamuk tada često nazivao – postao je najprodavaniji proizvod južnjačkih država, a naglo je porastao I njegov izvoz. Južni dio Sjedinjenih Država, koji se protezao od obale Južne Karoline do rijeke Mississippi, u to je vrijeme bio poznat kao “Kraljevstvo pamuka”.

Grupa “The Beatles” sudjelovala na audiciji u klubu “The Latham”
1960. godine sastav The Silver Beats (kasnije poznati kao The Beatlesi), sudjeluju na audiciji za sviranje u klubu “The Latham” u Liverpoolu. U ožujku 1957. godine pohađajući “Quarry Bank Grammar” školu u Liverpoolu, John Lennon formira skiffle (izvođenje folka, jazza i bluesa) sastav koji se zove “The Quarrymen”. Pet dana kasnije susreo se sa gitaristom Paulom McCartneyem, koji je dolazio iz Wooltona i pozvao ga da mu se pridruži u sastav. 6. veljače 1958. godine mladi gitarista George Harrison pozvan je u sastav na promatranje. Na McCartneyevo insistiranje Harrison je u sastav primljen nakon jedne probe u ožujku 1958. godine gdje je svirao prvu gitaru. U to vrijeme su Lennon i McCartney obojica jedan period svirala ritam gitaru. U siječnju 1960. godine, Lennonov prijatelj iz škole Stuart Sutcliffe, dolazi u sastav i svira bas gitaru i tada su se počeli zvati “The Silver Beetles” (izvedeno od njihovog menađera Larrya Parnesa koji je predlagao da se zovu “Long John and the Silver Beetles”). Kasnije u kolovozu 1960. godine počinju se zvati “The Beatles”.

Predstavljena verzija Linuxa 1.0.0.
Linux je ime za jezgru (engl. kernel) računalnog operacijskog sustava sličnog Unixu, ali najčešće i za cijeli operacijski sustav baziran na toj jezgri. Linux je dobio ime po svom izvornom autoru Linusu Torvaldsu. 14. ožujka 1994 predstavljena je verzija Linuxa 1.0.0. čime su otvorena vrata za razvoj open-source sustava.

Rođen Albert Einstein
1879. godine rođen je Albert Einstein, njemački fizičar-teoretičar. Albert Einstein formulirao je posebnu i opću teoriju relativnosti kojima je uveo revoluciju u modernu fiziku. Pored toga, doprinio je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti (posebno po ekvivalenciji mase i energije E=mc2), Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena mu je 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta (rada objavljenog 1905. godine u Anno Mirabile ili „Godini čuda“) kao i za doprinos razvoju teorijske fizike. U narodu, ime „Einstein“ je sinonim za čovjeka visoke inteligencije ili za genija. Predmet njegovih istraživanja bile su kapilarne sile, posebna teorija relativnosti (kojom je ujedinio zakone mehanike i elektromagnetike), opća teorija relativnosti, kozmologija, statistička mehanika, Brownovo gibanje, kritična opalescencija, vjerojatnost elektronskih prijelaza u atomu, problemi probabilističke interpretacije kvantne teorije, termodinamika svjetlosti pri maloj gustoći zračenja, fotoelektrični efekt, fotoluminiscencija, fotoionizacija, Voltin efekt, stimulirana emisija zračenja, ujedinjene teorije polja, unifikacija bazičnih fizikalnih koncepata preko njihove geometrizacije itd.

Preminuo Mato Lovrak
1974. godine preminuo je Mato Lovrak, hrvatski književnik. Završio je učiteljsku školu i službovao u mnogim mjestima. Pisao je i pripovijetke, ali je osobitu popularnost stekao romanima tematski vezanim uz djetinjstvo. Gradi zanimljivu fabulu s elementima pustolovnog, ali i s didaktičkim naglascima. Izuzetno plodan, autor tridesetak knjiga, Lovrak je nekoliko desetljeća zabavljao i odgajao mlade čitatelje izrazom koji svjedoči o vremenu, a odlikuje se maštovitošću i humorom. Djela su mu prevedena na mnoge jezike. Neka od njih su “Družba Pere Kvržice”, “Vlak u snijegu”, “Neprijatelj br.1”, “Zeleni otok”, “Anka Brazilijanka”, “Divlji dječak”, “Prijatelji” i brojna druga.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content