Dogodilo se na današnji dan – 16.3.

Utemeljena Vojna akademija Sjedinjenih Američkih Država u West Pointu
Na današnji dan 1802. godine osnovana je jedna od najslavnijih vojnih akademija na svijetu – Vojna akademija Sjedinjenih Američkih Država u West Pointu u saveznoj državi New York. Prvi zapovjednik bio je pukovnik Jonathan Williams. Ta Akademija proizvela je mnoge slavne američke generale (Robert E. Lee, George S. Patton, Douglas MacArthur, W. T. Sherman, George Armstrong Custer, Norman Schwarzkopf), dva predsjednika (Ulysses S. Grant i Dwight D. Eisenhower), 18 astronauta, 74 dobitnika Medalje časti (Medal of Honor). Trenutni načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga general Martin Dempsey također je završio West Point. Diplomanti West Pointa imaju pravo nositi poznati prsten s grbom Akademije. Od onih koji su pohađali West Point, ali su izbačeni, može se spomenuti poznatog pisca Edgara Allana Poea.

Odigrana finalna utakmica najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu
Na današnji dan 1872. godine odigrana je finalna utakmica najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu – FA Cupa (punim imenom Football Association Challenge Cup). Utakmica je odigrana u Londonu, na stadionu Kennington Oval. Igrale su momčadi klubova Wanderers i Royal Engineers. Pobijedili su Wanderersi s rezultatom 1-0. Gol je u 15. minuti zabio Morton Betts, 24-godišnji Londončanin. Momčad Wanderersa oslanjala se uglavnom na dribling kroz protivničku obranu, dok su Royal Engineers igrali od noge do noge. U to doba formacije su pretežito imale velik broj napadača. Royal Engineersi su igrali sa sedam napadača, a Wanderersi čak s osam! Zanimljivo je da su Wanderersi kao pobjednici automatski ušli u finale sljedeće godine (kao u boksu). To pravilo ukinuto je godinu kasnije.

Ferdinand Magellan otkrio otočje Filipini

Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan je 1521. godine sa 150 mornara došao do otoka Homonhon postavši tako prvi Europljanin koji je došao do Filipina. Nakon mjesec i pola dana smrtno je stradao u bitci kod Mactana

Mississippi postala zadnja država SAD- a koja je odobrila ukidanje ropstva

Američka savezna država Mississippi 1995. godine službeno je ratificirala 13. amandman postavši tako zadnja država SAD-a koja je odobrila ukidanje ropstva.

Adolf Hitler naredio ponovno naoružavanje Njemačke
Na današnji dan 1935. godine naredio je Adolf Hitler ponovno naoružavanje njemačke vojske, premda je to bilo zabranjeno ugovorima iz Versaillesa potpisanima nakon to je Njemačka izgubila u Prvom svjetskom ratu. Ti ugovori bili su jako nepovoljni za Njemačku. Po njima ona je mogla imati vojsku od najviše 100,000 ljudi, maksimalno 6 bojnih brodova i nije smjela držati podmornice, naoružane zrakoplove, tenkove i oklopna vozila. Veliko ograničenje predstavljala je i zabrana uvoza i izvoza oružja. Hitler je sve te odredbe jednostavno zanemario, a saveznici nisu imali načina da mu se suprotstave. Angažiranje njemačke industrije u proizvodnji oružja uvelike je izvuklo zemlju iz velike gospodarske krize koja je trajala od 1929. godine. Postignuta je gotovo puna zaposlenost. Istovremeno se Nijemcima vratilo i nacionalno samopouzdanje, kad je njihova vojska postala sposobna parirati ostalim svjetskim silama. Ratni stroj koji je tako nastao osvojit će velik dio Europe na početku Drugog svjetskog rata.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content