Dogodilo se na današnji dan – 2.3.

U Engleskoj izveden prvi balet
U Engleskoj je 1717. godine izveden prvi balet, „The Loves of Mars and Venus“.

Predstavljen optički telegraf
1791. godine u Parizu je predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom ‘optičkom telegrafu’ velikih proporcija koji je bio montiran na krovove ili visoka postolja, kako bi ga se vidjelo iz velikih udaljenosti, a sustav je bio popularan krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

Sueski kanal postao prohodan za sva plovila
Potpisivanjem Istanbulske konvencije 1888. godine Sueski kanal postao je prohodan svim plovilima tijekom mirnih i ratnih perioda.

Osnovana Komiterna
Treća komunistička internacionala, poznata kao Kominterna, osnovana je 1919. godine u Moskvi s ciljem “borbe protiv međunarodne buržujske klase svim sredstvima, pa i oružjem, te stvaranje Sovjetskih republika kao oblik tranzicijske vlasti prije potpunog ukidanja država kao takvih.”

Dvanaest zemalja EZ-a prekinulo je proizvodnju spojeva štetnih za ozonski omotač
Dvanaest zemalja Europske Zajednice obvezalo se 1989. godine da će do kraja stoljeća u potpunosti prekinuti proizvodnju svih klorofluorokarbona, spojeva iz grupe haloalkana koji imaju izrazito negativan utjecaj na okoliš, a posebno ozonski omotač.

Donosen zaključak o mogućnost postojanja života na jupiterovom mjesecu
Znanstvenici su prema podacima koje je iz orbite Jupitera poslala sonda Galileo zaključili kako na jupiterovom mjesecu Europi ispod debele ledene kore postoje tekući oceani što ostavlja mogućnost postojanja života na tom udaljenom satelitu.

James Gallagher okončao prvi let oko Zemlje bez spuštanja
1949. godine američki kapetan James Gallagher spustio se u bazu u Fort Worth u Teksasu, okončavši prvi let oko Zemlje bez spuštanja

Ostvaren rekordan broj koševa na utakmici NBA lige
Na današnji dan 1962. Wilt Chamberlain ostvario je NBA rekord koji do danas nikada nije nadmašen. Naime, postigao je 100 bodova u jednoj utakmici. Njegova momčad, Philadelphia Warriors, pobijedila je New York Knickse s rezultatom 169-147. Chamberlain, visok 2.16 metara i težak 125 kilograma poznat je filmskoj publici po ulozi u filmu Conan Razarač (Conan the Destroyer) gdje glumi visokog crnog ratnika Bombaatu, čuvara princeze Jehnne. Na spomenutoj utakmici Chamberlain je postigao još nekoliko NBA rekorda: najviše postignutih zgoditaka iz igre (36) i najviše slobodnih bacanja u utakmici (28). Te sezone je potukao i rekorde u prosječnom broju bodova po utakmici (50.4) i u ukupnom broju bodova u sezoni (4,029 ), koji također vrijede do danas.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content