Dogodilo se na današnji dan – 24.3


Preminuo Boris Dvornik

2008. godine preminuo je Boris Dvornik, hrvatski glumac. Boris Dvornik rođen je 16. travnja 1939. godine u Splitu u obitelji drvosječe. Svoj talent za glumu otkrio je u djetinjstvu, dok je nastupao u dječjim predstavama. Nakon školovanja za električara, počeo se profesionalno baviti glumom. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu. Na filmu je debitirao 1960. godine u filmu Francea Štiglica “Deveti krug”, s tematikom holokausta. Glumio je mladića koji za vrijeme rata pokušava spasiti mladu Židovku oženivši se njome. Nakon filma stekao je veliku popularnost, koju potom učvršćuje igrajući suvremene likove u komedijama “Martin u oblacima” i “Prekobrojna” Branka Bauera. Ovo je načinilo od Borisa Dvornika jednu od velikih zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije, slično Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić i Velimiru Bati Živojinoviću. Do sredine 1960-ih godina Dvornik je nastupao uglavnom u komedijama, a od 1966. godine počinje se s velikim uspjehom pojavljivati i u filmovima s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima “Most”i “Kad čuješ zvona” nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Za ulogu u ratnom filmu “U gori raste zelen bor” i za ulogu šofera-zavodnika u “Opkladi” osvojio je Srebrnu arenu. Nastupio je u više od 40 dugometražnih igranih filmova (nerijetko je nastupao i u kratkometražnim), u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija. Zenit popularnosti Borisa Dvornika je došao 1970-ih ulogom Roka Prča u kultnoj seriji “Naše malo misto”, a potom i ulogom brijača Meštra u seriji “Velo misto”. Nakon što je stekao status jednog od napriznatijih glumaca bivše Jugoslavije, Boris Dvornik uglavnom je radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu.

Elvis Presley regrutiran u američku vojsku
Elvis Presley već je imao za sobom sjajnu glazbenu i filmsku karijeru kad je na današnji dan 1958. godine regrutiran u američku vojsku. Postao je vojnik u bazi Fort Chaffee u Arkansasu. Njegov dolazak u bazu bio je veliki medijski događaj, na kojem su ga ispratile stotine obožavatelja. Elvis je rekao da se raduje vojsci i da ne želi biti tretiran drugačije od drugih. Za vrijeme obuke doznao je da mu je majka bolesna pa je dobio privremeni otpust da je posjeti. Uskoro je umrla, što je Elvisa jako pogodilo jer je bio snažno vezan za nju. Nakon obuke poslan je kao američki vojnik u bazu u Friedbergu u Njemačkoj (26 kilometara od Frankfurta). Svesrdno je prihvatio tamošnji vojnički život. Donirao je televizore za bazu i kupio dodatni set uniformi za sve pripadnike svoje jedinicce. Svoju vojničku plaću donirao je u dobrotvorne svrhe. U vojsci se počeo baviti i karateom, a počeo je koristiti i amfetamine. U Friedbergu u Njemačkoj upoznao je i svoju buduću suprugu Priscillu, koja je tada imala samo 14 godina. Nakon gotovo dvije godine vojne službe Elvis je konačno otpušten u ožujku 1960. godine, s činom narednika. Ubrzo se uspješno vratio pjevačkoj i glumačkoj karijeri, tako da mu boravak u vojsci nije naškodio popularnosti.

Tanker Exxon Valdez prouzročio golemu ekološku katastrofu
Tanker Exxon Valdez izlio je 1989. godine više od 40 milijuna litara nafte ispred zaljeva Prince William na Aljasci i izazvao golemu ekološku katastrofu. Po količini izlivene nafte havarija Exxon Valdeza ne spada među najveće tankerske katastrofe, no zbog udaljenog nepristušačnog područja na kojemu se nesreća dogodila, reakcija vlasti i odgovornih korporacija bila je spora te je naftna mrlja prekrila više od 28.000 kilometara mora i tako postala jedna od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti.

Afroamerički muškarci dobivaju pravo glasa u Kanadi
Kanada je 1837. godine afroameričkim muškarcima dala pravo glasa.

Započelo bombardiranje Jugoslavije od strane NATO -a
NATO je 1999. godine u sklopu sukoba na Kosovu započeo bombardirati Jugoslaviju što je bio prvi slučaj da je taj vojni savez izveo vojni udar na suverenu državu. U bombardiranju vojnih i civilnih ciljeva sudjelovale su sve članice NATO-a i to s više od 1.000 zrakoplova i iznimno velikim brojem krstarećih raketa.

(www.icv.hr, foto: net.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content