Dogodilo se na današnji dan – 3.3

Otkriven planetoid Croatia
Rijetkima je poznato da svijet s imenom Croatia postoji i u svemiru. To je planetoid promjera 28.452 kilometra koji se nalazi na putanji između planeta Marsa i Jupitera, na udaljenosti od otprilike 469 milijuna kilometara od Sunca. Otkriven je na današnji dan 1906. godine sa zvjezdarnice Königstuhl-Heidelberg u Njemačkoj. Otkrio ga je astronom dr. August Kopff, a nazvan je Croatia prema prijedlogu direktora zvjezdarnice, profesora Maxa Wolfa, i to u čast utemeljenja Zvjezdarnice Hrvatskoga prirodoslovnog društva u Zagrebu (današnja Zvjezdarnica Zagreb u Popovom tornju na vrhu Opatičke ulice). Taj planetoid obilazi sunce otprilike svakih 5 i pol godina, a promjerom je veći od naseljenog područja grada Zagreba.

Italija anektirala Slobodnu Državu Rijeku
Teritorij grada Rijeke bio je u jednom razdoblju nakon Prvog svjetskog rata nezavisna država, poput današnjeg Monaka, Liechtensteina ili San Marina. Zanimljivo je da su tu republiku pod nazivom Slobodna Država Rijeka priznale su sve svjetske velesile. Površina joj je bila oko 28 kvadratnih kilometara (za usporedbu Monako ima samo 1.95 kvadratnih kilometara) i prostirala se od Rječine do Preluka. Slobodna Država Rijeka imala je svoju zastavu, grb i valutu (riječka kruna). Zanimljivo je da je američki predsjednik Wilson predlagao da nezavisna Rijeka čak bude svjetsko središte Lige naroda (kasnije je odabrana Ženeva). U Slobodnoj Državi Rijeci fašisti su došli na vlast pučem 1922. godine. Na današnji dan 1924. godine ta je država priključena Kraljevini Italiji, nakon što se s takvim rješenjem složila Kraljevina Jugoslavija Rimskim ugovorom iz siječnja iste godine.

Policijsko nasilje u Los Angelesu snimljeno videom
Na današnji dan 1991. godine jedan je slučajni promatrač u Los Angelesu uspio video-kamerom snimiti slučaj teškog policijskog nasilja nad afroamerikancem Rodneyem Kingom, kojeg je policija zaustavila zbog prometnog prekršaja i opiranja uhićenju. Rodney King bio je pod uvjetnom kaznom zbog ranije pljačke. Tog se dana vraćao kući automobilom pod utjecajem alkohola. Počela ga je slijediti policija, no on nije želio stati jer je znao da ukoliko ga uhvate pri vožnji u pijanom stanju, prekršit će uvjetnu kaznu. Stoga je povećao brzinu, a počelo ga je slijediti više policijskih kola i helikopter. Naposlijetku je stao, no odbio je izaći iz auta. Kad je konačno izašao opirao se uhićenju. Policajci su ga pogodili elektrošokerom, što ga je bacilo na zemlju. Međutim, pokušavao se ustati pa su ga počeli udarati palicama. Ukupno su ga udarili čak 56 puta palicama i 6 puta nogama. Sve je to snimio jedan građanin iz obližnjeg stana. Snimku je poslao policiji, no ona ga je odbila. Zato je dao snimku televizijskoj kući KTLA, koja ju je prikazala u eter. Snimka je ubrzo postala prava senzacija i emitirana je mnogo puta po čitavom svijetu. Policajci isprva nisu osuđeni na sudu, no na saveznom sudu dvojica su dobila 30 mjeseci zatvorske kazne. Žrtva je dobila 3.8 milijuna dolara odštete.

Izašao prvi broj časopisa Time
Prvi broj kultnog američkog tjednika TIME izašao je 1923. godine. Pokrenut od strane Britona Haddena i Henryja Lucea, Time, koji je ponekad definiran kao akronim za The International Magazine of Events, bio je prvi tjedni magazin pokrenut u SAD-u, a uskoro je počeo izlaziti i u drugim dijelovima svijeta.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content