Dogodilo se na današnji dan – 6.3

Prva europska ekspedicija stigla do Guama
Posada na čelu s portugalskim istraživačem Ferdinandom Magellanom 1521. godine postaje prva europska ekspedicija koja je stigla do Guama u Marijanskim otocima. Tijekom opskrbe za nastavak puta oko svijeta došlo je do nesporazuma, domorodci su, mislivši kako se radi o trgovini, u zamjenu za hranu i proizvode htjeli uzeti barku kojom su mornari došli do obale zbog čega je Magellan otoke nazvao ‘Islas de los Ladrones’ (Lopovski otoci).

Cassius Clay dobio ime Muhammad Ali

Slavni boksač Cassius Clay na današnji je dan 1964. godine dobio novo ime – Muhammad Ali. On je bio pripadnik Nacije islama, organizacije koja je zastupala crnačku superiornost i tražila odvajanje crnaca i bijelaca. Novo ime dodijelio je boksaču vođa Nacije islama Elijah Muhammad. Pripadnici te organizacije uzimali su nova imena kako bi se odvojili od svog “ropskog nasljeđa”. Često su svom imenu dodavali X (npr. jedan od najpoznatijih pripadnika Nacije islama bio je Malcolm X), kako bi prizvali u sjećanje svoje nepoznato afričko prezime iz vremena prije nego što su ih bijelci odveli iz Afrike i bacili u ropstvo. I Muhammad Ali i Malcolm X napustili su kasnije Naciju islama zbog neslaganja s rasističkom politikom njenog vođe Elijaha Muhammada. Obojica su prešla na sunitski islam. Malcolma X-a ubili su pripadnici Nacije islama 1965. godine.

Registriran Aspirin kao zaštitni znak Bayera
1899. godine Bayer je registrirao Aspirin kao zaštitni znak. Aspirin® ili acetilsalicilna kiselina salicilatni je lijek koji se često koristi kao analgetik, antipiretik i antiupalni lijek (nesteroidni antireumatik). Također, ima svojstvo antiplateleta, odnosno spriječava nastanak tromboze. Ponekad se koristi u manjim dozama za sprječavanje infarkta srca kod osoba koje imaju rizik od nastajanja tromba.


Brojna računala diljem svijeta zaražena virusom nazvanim Michelangelo

Na današnji dan 1992. godine ‘nemarni korisnici’ diljem svijeta saznali su je li njihovo računalo zaraženo virusom Michelangelo. Ovaj boot sector virus prvi je put otkriven 1991. godine, a ‘bum’ je doživio kada se saznalo da je Intel zabunom isporučio nekoliko stotina proizvoda zaraženih tim štetnim softverom. Virus je ime dobio po tome što se aktivirao na rođendan Michelangela Buonarrotija iako se smatra kako je njegov stvorioc u stvari želio prevariti korisnike koji su promjenom sistemskog datuma željeli izbjeći virus Jerusalem koji se aktivirao točno u petak 13. ožujka.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content