Europska Amazona: „coop MDD“ je projekt koji će podići svijest javnosti o jedinstvenoj prirodnoj vrijednosti

U Noskovcima pored rijeke Drave službeno je pokrenut 2,5-godišnji EU Interreg projekt „coop MDD“. Cilj projekta je uskladiti prakse upravljanja između 12 zaštićenih područja u pet zemalja (Austrija, Slovenija, Mađarska, Srbija i Hrvatska) kako bi se osigurala ekološka cjelovitost budućeg jedinstvenog UNESCO prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (TBR MDD) – izuzetnog Europskog riječnog krajolika također poznatog kao “Europska Amazona”. Protežući se kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju, riječni krajolik donjih tokova Drave, Mure i Dunava tvori 700 kilometara dug „zeleni pojas“ koji povezuje gotovo milijun hektara dragocjenog prirodnog i kulturnog krajolika u jedan od europski najvažnijih riječnih koridora. Gotovo 25 godina nevladine organizacije i tijela javnih vlasti rade na zaštiti ovog jedinstvenog krajolika, a sada se poduzimaju završni koraci te je u svim zemljama u tijeku proces službene nominacije za UNESCO.

qu2rhlgj

Zdravi i dinamični riječni ekosustavi pružaju brojne dobrobiti za lokalno stanovništvo i mogućnosti za održiv načina života. Važan dio uspjeha TBR MDD-a bit će prepoznavanje i aktiviranje lokalnog stanovništva koje živi duž TBR MDD u upravljanju „njihovog“ rezervata biosfere i osiguravanju njihove potpore za održivi razvoj regije. U tu svrhu će se duž TBR MDD uspostaviti mreža od 8 Riječnih škola, koje će ponuditi podršku edukaciji školske djece i lokalnog stanovništva kroz inovativne sadržaje i iskustva te također potaknuti razumijevanje važnosti zaštite prirodnih vrijednosti „Europske Amazone“.

n5c6muw2

„Mura, Drava i Dunav su prekogranične rijeke i njihova voda i sediment prolaze kroz više različitih zemalja i često teku duž granica. Kako priroda ne poznaje granice, niti vrste koje nastanjuju ova poplavna područja ne mare za nacionalnosti, moramo uspostaviti učinkovitu prekograničnu suradnju s ciljem zaštite iznimne prirode ovog kraja i dobrobiti koji ona pruža za lokalno stanovništvo“, dodala je Tatjana Arnold Sabo iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, domaćina kick-off sastanka.

Hrvatski partneri u projektu su Javne ustanove za upravljanje zaštićenih dijelova prirode iz Virovitičko-podravske županije, Koprivničko-križevačke županije i Osječko-baranjske županije te WWF Adria. (www.interreg-danube.eu)

[g-gallery gid=”397746″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content