Počela gradnja Spomen grobišta u Slatinskom Drenovcu

Općina Čačinci u suradnji i partnerstvu s Virovitičko-podravskom županijom krenula je u realizaciju projekta izgradnje Spomen grobišta ubijenim hrvatskim vojnicima i civilima za vrijeme Drugog svjetskog rata. U vijećnici Općine Čačinci obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak i načelnik općine Čačinci Mirko Mališ potpisali su ugovor o izgradnji Spomen grobišta u nazočnosti pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića, županijskog pročelnika za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove Igora Androvića, zamjenika gradonačelnika Orahovice Darka Žužaka, predsjednika Općinskog vijeća Čačinci Tomislava Tomića te članova udruga Hrvatski domobran iz Slatine i Orahovice, Ivana Levara i Miroslava Gazde koji su svojim istraživanjima i inicirali projekt. Vrijednost radova iznosi 323.091,00 kuna, od čega će 150.000,00 kuna sufinancirati Virovitičko-podravska županija, a ostatak Općina Čačinci.

– U to grobište bit će smještene kosti ubijenih Hrvata od strane komunističko-partizanskog režima, a predviđa se da je riječ o preko 500 žrtava čije su kosti pronađene u jami pokraj pravoslavne crkve u Slatinskom Drenovcu. Cilj je da radovi budu gotovi do 25. lipnja. – rekao je, između ostalog, načelnik Mališ uoči potpisivanja ugovora.

Na otvaranju radova nazočnima su se obratili predstavnik Udruge hrvatski domobran iz Slatine Miroslav Gazda, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak te pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić koji je naglasio da je Ministarstvo branitelja u sklopu djelokruga svoga rada za zatočene nestale hrvatske branitelje iskazalo ne samo podršku ovom projektu nego i trajnu obvezu jer stradanje Hrvata na ovom području kroz povijest je bilo veliko i brojna su ovakva stratišta koja su ljudima u Ministarstvu obveza da se obilježe.
Na kraju službenog otvaranja radova, sve žrtve, nazočne i radove na izgradnji spomen grobišta, blagoslovio je župnik župe Predsvetoga Trojstva Čačinci vlč. Ivica Razumović. (www.icv.hr, vg; foto: Vladimir Grgurić)

[g-gallery gid=”400875″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content